Σε υψηλά τριών εβδομάδων κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλά τριών εβδομάδων κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
Το δεκαετές ομόλογο καταγράφει απόδοση 4,38%, ήτοι κινείται στα υψηλοτέρα επίπεδα τριών εβδομάδων.

Μπορεί η κυβέρνηση να είναι έτοιμη να πάρει ακόμη 7 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων γενικής κυβέρνησης ώστε να αυξήσει το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας, αλλά αυτή η εξέλιξη δεν επιδρά στην αγορά ομολόγων, όπου το κόστος δανεισμού του Δημοσίου συνεχίζεται να αυξάνεται.

Το δεκαετές ομόλογο αναφοράς καταγράφει σήμερα απόδοση 4,38%, ήτοι κινείται στα υψηλοτέρα επίπεδα τριών εβδομάδων. Το πενταετές ομόλογο δέχεται και αυτό πιέσεις με την απόδοση του να έχει ανέλθει στο 3,45%.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εκπνέει στα τέλη του μήνα οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων της ζώνης του ευρώ σταδιακά θα αυξηθούν, ακόμη και εάν το πρόγραμμα επανεπένδυσης της ΕΚΤ περιορίσει το ρυθμό της ανόδου.

Πάντως φαίνεται πως το υπουργείο Οικονομικών δεν εγκαταλείπει το στόχο για γιγάντωση του ταμειακού μαξιλαριού.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει βάλει στόχο να μαζέψει από όλους τους φορείς περίπου 7-7,5 δισ. ευρώ για να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να φθάσουν τα 40 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα συγκεντρωθούν στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Να σημειωθεί πως σήμερα οι καταθέσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται στα 16,5 δισ. ευρώ, από 11,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2017 και 10,7 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2016. Από τα 16,5 δισ. ευρώ τα 8,7 δισ. ευρώ αφορούν σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider