Έναν ευφάνταστο τρόπο έχουν βρει οι Ελβετοί για να προστατέψουν τους παγετώνες τους από την κλιματική αλλαγή που μας… χτυπά την πόρτα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κάλυψη με σεντόνια μπορεί να μειώσει την τήξη των πάγων έως και 70%, όπως εξηγεί το βίντεο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF):

 Τα σεντόνια αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία κρατώντας χαμηλά τη θερμοκρασία των παγετώνων. Το ίδιο… κόλπο εφαρμόζουν επίσης η Γερμανία και η Ιταλία για τους δικούς τους παγετώνες.

Το τρικ αυτό όμως δεν φαίνεται να έχει «πιάσει» στην περίπτωση του Παγετώνα Rhone, ο οποίος λιώνει ραγδαία. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει χάσει περίπου 40 μέτρα σε πάχος.

Οι επιστήμονες αναζητούν και άλλες μεθόδους για να αντιστρέψουν τις καταστροφικές επιπτώσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή –και είναι ήδη αισθητές. Σε αυτές περιλαμβάνεται η εκτόξευση τεχνητού χιονιού προς τους παγετώνες με ειδικά κανόνια, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στα χιονοδρομικά κέντρα.

Μια άλλη μέθοδος, είναι ο ψεκασμός με θαλασσινό νερό στον θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής. Η «μάχη» με το λιώσιμο των πάγων δίνεται επίσης και υποθαλάσσια, με ειδικά εκπαιδευμένους δύτες να εγκαθιστούν ειδικές βάσεις που στηρίζουν τα ευπαθή φύλλα πάγου.