Την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της με τη Συρία, έτσι ώστε να εμποδιστεί η διεύλευση των τζιχαντιστών αλλά και να ελεγχθεί το εμπόριο πετρελαίου που αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Ισλαμικό Κράτος, αναμένεται να ζητήσει από την Τουρκία το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει τη Δευτέρα.

Οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, υποδέχτηκαν το μεσημέρι τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών υποθέσεων, Mevlut Cavusoglu κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, στο περιθώριο της συνεδρίασης τους στις Βρυξέλλες.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn σημείωσε πως πρέπει «να σταματήσει η ροή κεφαλαίων και όπλων προς το Ισλαμικό Κράτος», ενώ ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων, Harlem Desir, κάλεσε την Άγκυρα να «ελέγξει τα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας έτσι ώστε το ΙΚ να μη μπορεί να φέρνει ξένους μαχητές, να τους εκπαιδεύει και στη συνέχεια να τους στέλνει σε άλλες χώρες».

«Θα πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στο ζήτημα της χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», δήλωσε, από την πλευρά του, προσερχόμενος ο Βέλγος υπουργός, Didier Reynders σημειώνοντας πως «χρειάζονται μέτρα για την αποτροπή των εξαγωγών προϊόντων πετρελαίου».

Εξάλλου, τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει και επίσημα το 17ο κεφάλαιο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας το οποίο σχετίζεται με την οικονομική και τη νομισματική ένωση, κατά τη διάρκεια διακυβερνητικής διάσκεψης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ