Αεροπορικές επιδρομές στη Συρία ετοιμάζει ο Cameron

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αεροπορικές επιδρομές στη Συρία ετοιμάζει ο Cameron

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron ζήτησε την Πέμπτη από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την πραγματοποίηση αεροπορικών πληγμάτων κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία, υποστηρίζοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί «να αναθέτει εργολαβικά την ασφάλειά του σε άλλες χώρες».

«Νομίζω πως θα πρέπει να επεκτείνουμε τη στρατιωτική εκστρατεία μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία», έγραψε στους βουλευτές, ώστε να μην επιτραπεί στην τζιχαντιστική οργάνωση να δημιουργήσει ένα «καταφύγιο» στη χώρα αυτή.

«Πρέπει να ασχοληθούμε με το ΙΚ στη Συρία, όπως το κάνουμε στο γειτονικό Ιράκ, ώστε να αντιμετωπίσουμε την απειλή που θέτει το ΙΚ στην περιοχή και για την ασφάλειά μας εδώ. Πρέπει να τους στερήσουμε [απο το να αποκτήσουν] ένα καταφύγιο στη Συρία», είπε ο Cameron. «Όσο πιο πολύ χρόνο επιτρέπει κανείς στο ΙΚ να ενισχύεται στη Συρία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απειλή», πρόσθεσε.

Τα σχόλια αυτά απευθύνονταν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων που από τις αρχές Νοεμβρίου έχει ταχθεί κατά των πληγμάτων στη Συρία, καθώς εκτιμούσε πως το Λονδίνο θα πρέπει μάλλον να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στις διπλωματικές προσπάθειες για να αποκαταστήσει την ειρήνη.

Από τότε η κατάσταση έχει αλλάξει, με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι να έχουν προκαλέσει ένα κύμα σοκ στο Ηνωμένο Βασίλειο που φοβάται πως θα είναι ο επόμενος στόχος του ΙΚ. Ο Cameron έκανε αναφορά και σε αυτό στην απάντησή του στους βουλευτές,

Ο πρωθυπουργός, που τάσσεται υπέρ των βομβαρδισμών στη Συρία εδώ και μήνες αλλά φοβόταν ότι δεν θα είχε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αναμένεται να υποστηρίξει λίγο αργότερα τη στρατηγική του ενώπιον των βουλευτών, με την ελπίδα να κάμψει τις επιφυλάξεις ορισμένων βουλευτών.

Ήδη πολλοί βουλευτές των Εργατικών γνωστοποίησαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ των πληγμάτων παρά την αντίθεση του ηγέτη τους Jeremy Corbyn.

Η ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider