EE: Αυστηρότεροι έλεγχοι και για τους ευρωπαίους πολίτες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
EE: Αυστηρότεροι έλεγχοι και για τους ευρωπαίους πολίτες

Άμεση ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και για τους ευρωπαίους πολίτες- αποφάσισαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών που συνεδρίασαν των 28 στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Τα μέλη της ΕΕ ζήτησαν επίσης την ταχεία επανεξέταση των κανόνων του χώρου Σένγκεν, ώστε να επιτραπεί η πραγματοποίηση «συστηματικών ελέγχων σε ευρωπαίους υπηκόους», καθώς οι συστηματικοί σε βάθος έλεγχοι περιορίζονται σήμερα μόνο στους πολίτες τρίτων κρατών.

Τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να «εφαρμόσουν αμέσως τους απαραίτητους συστηματικούς και συντονισμένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίοι θα πραγματοποιούνται και στα άτομα που απολαμβάνουν της ελευθερίας της μετακίνησης», αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές.

Ανάλογη απόφαση είχε ήδη ληφθεί τον Φεβρουάριο, όμως δεν είχε εφαρμοσθεί επαρκώς, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ευρωπαϊκή πηγή. «Για να μπορέσουν να γίνουν αληθινά συστηματικοί οι έλεγχοι των πολιτών της ΕΕ, όπως ζητεί η Γαλλία, πρέπει να αναθεωρηθεί ο Κώδικας Σένγκεν», υπογράμμισε.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί αποφάσισαν έτσι να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να «προτείνει μια στοχευμένη αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν».

Η αναθεώρηση αυτή πρέπει να επιτρέψει την πραγματοποίηση «συστηματικών ελέγχων σε ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι να περιλαμβάνουν την επαλήθευση βιομετρικών πληροφοριών», αναφέρεται στα συμπεράσματα της υπουργικής συνόδου.

Ικανοποίηση Γαλλίας για την απόφαση των «28»

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στη δημιουργία ενιαίου μητρώου ονομάτων για τους επιβάτες αεροπορικών πτήσεων, αυστηρότερα μέτρα για το λαθρεμπόριο όπλων και λεπτομερείς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Βernard Cazeneuve.

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε σε σύνοδο με τους 27 ομολόγους του των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε., ο κ. Cazeneuve σημείωσε ότι η Γαλλία κέρδισε υποστήριξη και για τις τρεις αυτές προτάσεις, τις οποίες το Παρίσι υποστήριξε ένθερμα. Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε, μάλιστα, ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα φέρουν αποτελέσματα πριν από το τέλος του 2015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider