Έντονος προβληματισμός για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στους επόμενους 12 μήνες επικρατεί στους κύκλους των διευθυνόντων συμβούλων της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (ΟΣΑΕ), όπως αποκαλύπτει η 5η ετήσια ερεύνα της PwC .

Συγκεκριμένα, μόνο το 28% των επιχειρηματικών ηγετών του ΟΣΑΕ δηλώνουν «πολύ αισιόδοξοι» κάτι που μεταφράζεται σε αναμενόμενη αύξηση των εσόδων μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με το 46% που είχε καταγραφεί πέρυσι ενώ το επίπεδο αισιοδοξίας διαφοροποιείται μεταξύ των χωρών, με το 51% των επιχειρηματικών ηγετών να δηλώνουν πολύ αισιόδοξοι για την ανάπτυξη στις Φιλιππίνες για το ερχόμενο έτος, σε αντίθεση με την αντίστοιχη εκτίμηση για τις ΗΠΑ (34%) και την Κίνα (20%).

Ωστόσο, τα ζητήματα που απασχολούν τους συμμετέχοντες δεν είναι μόνο οικονομικής φύσεως:η κυβερνοασφάλεια, η έκθεση σε φυσικούς κινδύνους και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή είναι κάποια από τα κυριότερα προβλήματα που απειλούν τις επιχειρηματικές επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Η σχετική έκθεση δημοσιεύτηκε στην έναρξη της Συνόδου των Ηγετών της ΟΣΑΕ που πραγματοποιήθηκε στη Μανίλα των Φιλιππίνων.