Πέθανε ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, Φίλιππος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέθανε ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, Φίλιππος
Την είδηση της απώλειας του 99χρονο Φίλιππου ανακοίνωσε το παλάτι του Μπάκινγαμ.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών ο δούκας του Εδιμβούργου, πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοίνωσε το παλάτι του Μπάκινγαμ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο 99χρονος σύζυγος της βασίλισσας απεβίωσε στη βασιλική κατοικία του Ουΐνδσορ.

«Νέες ανακοινώσεις θα γίνουν σε σύντομο διάστημα. Η βασιλική οικογένεια θρηνεί με τους πολίτες σε όλο τον κόσμο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μπάκινγχαμ.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα προκηρυχθεί μια εβδομάδα πένθους στο Ηνωμένο Βασίλειο για την απώλεια του μέλους της βασιλικής οικογένειας.

Τα συλλυπητήρια της βρετανικής κυβέρνησης μετέφερε στην βασίλισσα Ελισάβετ ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Συλλυπητήρια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε τη λύπη της για το θάνατο του Φιλίππου.

««Είμαι λυπημένη που άκουσα για το θάνατο της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητος Πρίγκιπα Φιλλίππου.

Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου συμπάθεια προς την Αυτής Μεγαλειότητα, τη Βασίλισσα, τη Βασιλική Οικογένεια και το λαό του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτή την πολύ θλιβερή ημέρα» ανέφερε η Γερμανίδα αξιωματούχος με ανάρτηση της στο Twitter.

Σημειώνεται ότι ο Φίλιππος είχε εγχειριστεί τον Μάρτιο για πρόβλημα που αντιμετώπισε στην καρδιά, ενώ η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη το τελευταίο χρονικό διάστημα. Θα γινόταν 100 ετών στις 10 Ιουνίου.

Ο Φίλιππος παντρεύτηκε την Ελισάβετ το 1947 και ήταν αυτός που έδωσε τον όρο «Η εταιρεία» (The Firm), ενώ σταμάτησε να ασκεί τα βασιλικά του καθήκοντα το 2017.

Από το 1947 έως το 2017 πραγματοποίησε 637 επισκέψεις με την ιδιότητα του Δούκα του Εδιμβούργου και έδωσε 5.493 ομιλίες.

Το ελληνικό παρελθόν του Φίλιππου

Ο Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στην Έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας της Ελλάδας. Ήταν ο μόνος γιος και το πέμπτο παιδί του Ανδρέα της Ελλάδας και της Αλίκης του Μπάττενμπεργκ. Οι τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του Φίλιππου ήταν η Μαργαρίτα, η Θεοδώρα, η Καικιλία και η Σοφία. Βαπτίσθηκε Χριστιανός Ορθόδοξος με αναδόχους την γιαγιά του Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό.

Σύντομα μετά από τη γέννηση του Φιλίππου, ο μητρικός παππούς του, Λουδοβίκος του Μπάττενμπεργκ, μετέπειτα γνωστός ως Λούις Μαουντμπάττεν, Μαρκήσιος του Μίλφορντ Χέιβεν, πέθανε στο Λονδίνο. Ο Λουδοβίκος ήταν πολιτογραφημένος ως Βρετανός υπήκοος, ο οποίος είχε αρνηθεί τους γερμανικούς τίτλους του και είχε υιοθετήσει το επώνυμο Μαουντμπάττεν, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο Φίλιππος και η μητέρα του μετέβησαν στο Λονδίνο για την κηδεία, όμως ο πατέρας του Ανδρέας δεν παρέστη, βρισκόμενος στο Μικρασιατικό μέτωπο. Ο πόλεμος τερματίστηκε με την ήττα της Ελλάδας και, στις 21 Σεπτεμβρίου 1922, ο θείος του Φιλίππου, Κωνσταντίνος Α΄, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το θρόνο, ενώ ο πατέρας του συνελήφθη από το στρατιωτικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στην Αθήνα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αποφασίστηκε η εξορία του πρίγκιπα Ανδρέα από την Ελλάδα.

Το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Calypso παρέλαβε την οικογένεια του Ανδρέα, με το Φίλιππο να μεταφέρεται ασφαλώς μέσα από ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι φτιαγμένο από κουτιά φρούτων. Αρχικά η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι σε ένα σπίτι που τους παραχωρήθηκε από την πλούσια θεία του Φιλίππου, Μαρία.

Επειδή έφυγε από την Ελλάδα στη βρεφική του ηλικία, δεν απέκτησε καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας. Το 1992 είχε δηλώσει ότι μπορούσε να καταλάβει ένα συγκεκριμένο ποσοστό της γλώσσας.

Φωτογραφία: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider