Μετά τη Δανία και η Νορβηγία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, ασφαλές λέει η Βρετανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετά τη Δανία και η Νορβηγία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, ασφαλές λέει η Βρετανία
Στην ανακοίνωση της υγειονομικής αρχής της Δανίας αναφέρεται πως ακόμα 6 ευρωπαϊκές χώρες έχουν σταματήσει προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. 

Οι υγειονομικές αρχές της Νορβηγίας ανακοίνωσαν σήμερα την αναστολή «προληπτικά» των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, μετά τη Δανία, η οποία έλαβε μια παρόμοια απόφαση εξαιτίας φόβων που συνδέονται με τον σχηματισμό αιματικών θρόμβων.

«Στη Νορβηγία κάνουμε μια παύση των εμβολιασμών με AstraZeneca», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ο Γκέιρ Μπούχολμ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Περιμένουμε πληροφορίες για να δούμε αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κι αυτό το περιστατικό αιματικών θρόμβων».

Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca λόγω επιπλοκών υγείας που παρουσίασαν άτομα που έλαβαν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και ειδικότερα λόγω θρομβώσεων αίματος που παρουσιάστηκαν σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αρχές της Δανίας δεν ανέφεραν σε πόσα άτομα παρουσιάστηκε το προβλήματα, ενώ και η Αυστρία έχει «παγώσει» τη χορήγηση παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca λόγω αναφοράς για θάνατο εμβολιασθέντα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί το εμβόλιο «ασφαλές και αποτελεσματικό»

Η βρετανική κυβέρνηση υπερασπίσθηκε σήμερα το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το βρετανικό εργαστήριο AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μετά την ανακοίνωση από τη Δανία της αναστολής των εμβολιασμών μ' αυτό, χαρακτηρίζοντάς το «ασφαλές και αποτελεσματικό» και διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ήμασταν σαφείς για το γεγονός ότι το εμβόλιο είναι τόσο ασφαλές όσο και αποτελεσματικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και πρόσθεσε: «Όταν κάποιος καλείται για να εμβολιασθεί μ' αυτό, πρέπει να έρχεται με απόλυτη εμπιστοσύνη».

«Αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα του προγράμματος εμβολιασμού, παρατηρούμε μια μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, των θανάτων και των νοσηλειών σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider