Ζεεχόφερ: Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη στήριξη για το μεταναστευτικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζεεχόφερ: Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη στήριξη για το μεταναστευτικό
«Όλες οι χώρες συμφωνούν ότι στόχος είναι να αποτρέψουμε περαιτέρω θανάτους στην Μεσόγειο», τόνισε ο γερμανός υπουργός.

Περισσότερη στήριξη χρειάζονται η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα, οι οποίες υφίστανται την μεγαλύτερη πίεση από πρόσφυγες που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. Χορστ Ζεεχόφερ και ανέδειξε την ανάγκη να ληφθούν μόνιμες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας, ο κ. Ζεεχόφερ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την διοργάνωση Διάσκεψης στην Βιέννη στις 22 και 23 Ιουλίου, με θέμα τις εξελίξεις στην Βαλκανική Οδό.

Ο ίδιος εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία του, καθώς, όπως σημείωσε, όλα τα κράτη - μέλη ενδιαφέρονται για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ασύλου και της μετανάστευσης, ενώ και στο θέμα της στήριξης των περισσότερο επιβαρυμένων χωρών ανέφερε ότι όλοι θέλουν να βοηθήσουν «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «πρέπει να τελειώνουμε με τις κατά περίσταση λύσεις, διότι με τέτοιες λύσεις απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας μόνιμης λύσης».

«Όλες οι χώρες συμφωνούν ότι στόχος είναι να αποτρέψουμε περαιτέρω θανάτους στην Μεσόγειο», τόνισε ο γερμανός υπουργός και σημείωσε ακόμη την ανάγκη συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών στην βόρεια Αφρική, προκειμένου να διευκολυνθεί η νόμιμη μετανάστευση. Αυτό θα είναι και το θέμα Συνεδρίου που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Ιουλίου, στην Ιταλία.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ εξέφρασε μεταξύ άλλων την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει τον Σεπτέμβριο τις προτάσεις της για την μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου.

Έπειτα μάλιστα από τις σημερινές συνομιλίες, ο υπουργός δήλωσε «βάσιμα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο κανονισμών στην Ευρώπη», καθώς ενδιαφέρονται, όπως είπε, όλα τα κράτη - μέλη και δείχνουν εποικοδομητική διάθεση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι φιλοδοξεί να βοηθήσει ώστε να γίνει «ένα μεγάλο άλμα» κατά την διάρκεια της γερμανικής προεδρίας και για αυτό σκοπεύει από το τέλος Αυγούστου να αναθέσει στους υφυπουργούς του περισσότερες από τις καθημερινές υποθέσεις του υπουργείου του, προκειμένου να έχει τον χρόνο να ταξιδέψει εντός της Ε.Ε. και να συνομιλήσει με τους ομολόγους του. «Σήμερα άναψε και πάλι μια πραγματική φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο Χορστ Ζεεχόφερ και δήλωσε ότι θέλει να αφιερωθεί με όλες του τις δυνάμεις στην προώθηση του ζητήματος της μετανάστευσης σε επίπεδο Ε.Ε.

Η αρμόδια Επίτροπος της Ε.Ε. Ίλβα Γιόχανσον, η οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο και στην συνέντευξη Τύπου και έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της εξεύρεσης μόνιμης ευρωπαϊκής λύσης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις σημερινές συνομιλίες, οι οποίες, όπως είπε, ήταν «πολύ καλές» και «μπορούν να αποτελέσουν την βάση για πραγματική πρόοδο στο θέμα της μετανάστευσης». Δήλωσε μάλιστα αισιόδοξη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις σχετικές προτάσεις τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.