Τα δισεκατομμύρια της οικογένειας Τραμπ και οι αποκαλύψεις ενόψει εκλογών

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα δισεκατομμύρια της οικογένειας Τραμπ και οι αποκαλύψεις ενόψει εκλογών
Ένα νέο βιβλίο αποκαλύπτει πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι τόσο... αυτοδημιούργητος, όσο θέλει να υποστηρίζει. 

Με την προεκλογική εκστρατεία για τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές του 2020 να έχει ξεκινήσει, με την πανδημία του κορονοϊού να βρίσκεται ακόμα στο «κόκκινο» και τις ΗΠΑ να βρίσκονται εν μέσω κυκεώνα αλλαγών σε πολιτικό - κοινωνικό επίπεδο, με φόντο τις δολοφονίες με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ένα νέο βιβλίο αποκαλύπτει πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι τόσο... αυτοδημιούργητος, όσο θέλει να υποστηρίζει.

Στις 6 Νοεμβρίου του 2020 οι Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο που θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου από τις αρχές του 2021 μέχρι τις αρχές του 2025. Από τη μία έχουμε τον Ντόναλντ Τραμπ που φέτος ολοκληρώνει την 4ετή θητεία του και διεκδικεί μία δεύτερη «ευκαιρία» στον προεδρικό θώκο και από την άλλη έχουμε τον «μεγάλο» του αντίπαλο, από την πλευρά των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.

Η πορεία του Ντόναλντ Τραμπ την τελευταία σχεδόν 4ετία, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από την πορεία του ως τηλεοπτική και επιχειρηματική οντότητα. Ο Τραμπ φαίνεται να θέτει πολύ υψηλότερα στην κλίμακα των προτεραιοτήτων του τη δημιουργία εντυπώσεων και το προσωπικό όφελος, με την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα να βρίσκονται πολύ χαμηλά στην ίδια κλίμακα.

Τα στοιχήματα και οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις στοιχηματικές, ο Τραμπ δεν είναι φαβορί πλέον, αφού η απόδοσή του από το 1,95 ανέβηκε στο 2,25. Σε αυτή τη φάση, τα στοιχήματα στις ΗΠΑ θέλουν τον 78χρονο Δημοκρατικό Μπάιντεν, ως πιθανότερο νικητή των εκλογών, με την απόδοσή του να βρίσκεται στο 1,85.

Οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ αξιόπιστη πηγή... πρόβλεψης, όμως ειδικά επί προεδρίας Τραμπ και «fake news» είναι σχεδόν ανούσιο, το να κοιτάξει κανείς τα ποσοστά δημοφιλίας μεταξύ των υποψηφίων για να «προβλέψει» προς τα ποια πλευρά γέρνει η πλάστιγγα.

Τα αποκαλυπτικά βιβλία

Όμως το τελευταίο διάστημα, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται «απανωτά» χτυπήματα και από αλλού. Πρώην συνεργάτες και μέλη της ευρύτερης οικογένειας γράφουν και κυκλοφορούν αποκαλυπτικά βιβλία για την προεδρία και την επαγγελματική πορεία του Τραμπ, προ προεδρίας.

Από τη μία, βρίσκεται ο Τζον Μπόλτον, πρώην «γεράκι» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που αποπέμφθηκε από τον Τραμπ για διαφωνίες πολιτικής φύσης, ο οποίος στο βιβλίο του περιγράφει μια σειρά εξαιρετικά «αιχμηρών» ισχυρισμών για τον Αμερικανό πρόεδρο. Και από την άλλη, βρίσκεται η ανηψιά του Ντόναλντ Τραμπ, Μέρι Λ. Τραμπ, η οποία κυκλοφορεί ένα βιβλίο με «λεπτομέρειες» για την «πραγματική» οικονομική κατάσταση του θείου της.

Στην περίπτωση του Μπόλτον, το βιβλίο The Room Where It Happened, που έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου, αναφέρει πως ο Τραμπ ζήτησε τη βοήθεια της Κίνας για να επανεκλεγεί το 2020, ενώ στην περίπτωση της ανηψιάς Τραμπ, η Μέρι Λ. με το βιβλίο Too Much and Never Enough αποκαλύπτει πως ήταν, η ίδια, ο κύριος πληροφοριοδότης της έρευνας των New York Times, δίνοντας τους εμπιστευτικά φορολογικά έγγραφα και οικονομικά στοιχεία της οικογένειας.

Μάλιστα, στο βιβλίο της, η Μέρι Λ. Τραμπ υποστηρίζει πως ο θείος της, Ντόναλντ, δεν είναι αυτοδημιούργητος, καθώς ήταν η οικογενειακή περιουσία, από τον πατέρα του που τον «ξελάσπωσε» πολλές φορές επαγγελματικά και οικονομικά.

Πλέον, με τις αμερικανικές εκλογές να πλησιάζουν και τον Τραμπ να «σπρώχνει» χρήματα από τον προϋπολογισμό του κράτους για να υλοποιήσει τις περοεκλογικές του υποσχέσεις, είναι σημαντικό να δούμε πώς ξοδεύει τα χρήματα της προσωπικής του περιουσίας, τόσο ο ίδιος, όσο και ο στενός κύκλος της οικογένειας του.

Δείτε εδώ:

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι σειρές, η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ ανερχόταν σε 2,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, καθώς η πανδημία του κορονοϊού του κόστισε «ακριβά», χάνοντας περί το 1 δισ. δολάρια από την αρχή του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, πριν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τραμπ «επένδυσε» περί τα 66 εκατ. δολάρια, από την προσωπική του περιουσία, για την προεκλογική του καμπάνια.

Στο παρελθόν είχε αγοράσει ένα ιδιωτικό αεροσκάφος Boeing 727, έναντι 8 εκατ. δολαρίων, το οποίο αντικατέστησε με ένα Boeing 757, αξίας 100 εκατ. δολαρίων, το οποίο λέγεται πως άνηκε στον συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλεν.

Παράλληλα, διαθέτει 3 ελικόπτερα τύπου Sikorsky. Δεν έχει γίνει γνωστή η ακριβής τιμή που τα αγόρασε ο Τραμπ, όμως στην αγορά μπορεί να βρει κανείς μεταχειρισμένα Sikorsky, έναντι 5-7 εκατ. δολαρίων. Σε αυτά πρέπει να συνυπολογιστεί η «ανακαίνιση» του εσωτερικού τους, αξίας 750.000 δολαρίων έκαστο.

Στη συλλογή του Τραμπ με τα «επίγεια» οχήματα μετακίνησης περιλαμβάνονται μία vintage Rolls-Royce Silver Cloud, μία Rolls-Royce Phantom (η τιμή της οποίας ξεκινά από τα 500.000 δολάρια), μία Maybach, μία Ferrari και μία Mercedes-Benz 3600. Ενώ, έχει αγοράσει και μία SLR McLaren, αξίας 455.000 δολαρίων, για τη σύζυγο του, Μελάνια.

Όσον αφορά στην γκαρνταρόμπα του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει «αδυναμία» στα κοστούμια Brioni, η τιμή των οποίων κυμαίνεται από 5.250 δολάρια έως και 6.900 δολάρια. 

Η λίστα με τα ακίνητα προσωπικής χρήσης περιλαμβάνει:

  • Ένα πεντχάουζ στον Trump Tower στη Νέα Υόρκη, αξίας  54 εκατ. δολαρίων. 
  • Μία έπαυλη στο νησί St. Martin,  αξίας 13 εκατ. δολαρίων.
  • Μία «εξοχική» έπαυλη στην περιοχή Μπέντφορντ, στη Νέα Υόρκη, αξίας 24 εκατ. δολαρίων. 
  • Δύο ακίνητα στο Στέρλινγκ, της Βιρτζίνια, συνολικής αξίας 1,5 εκατ. δολαρίων.
  • Τρία ακίνητα στο Παλμ Μπιτς, της Καλιφόρνια, συνολικής αξίας 25 εκατ. δολαρίων.

Η λίστα με τα ακίνητα περιλαμβάνει:

  • Ακίνητα επαγγελματικής χρήσης, συνολικής αξίας 1,2 δισ. δολαρίων.
  • Ακίνητα ιδιωτικών κατοικιών, συνολικής αξίας 148 εκατ. δολαρίων.

Φυσικά, στην ακίνητη περιουσία περιλαμβάνονται και τα γήπεδα / κλαμπ του γκολφ, σε ΗΠΑ, Σκωτία και Ιρλανδία, συνολικής αξίας 217 εκατ. δολαρίων.

Άλλα «σταθερά» έξοδα του Ντόναλντ Τραμπ είναι τα έξοδα για την εκπαίδευση του νεότερου υιού του, Μπάρον, ο οποίος σπούδαζε στο Columbia Grammar and Preparatory School, με 40.000 το έτος, ενώ πλέον παρακολουθεί μαθήματα στο St. Andrew's Episcopal School  το οποίο κοστίζει επίσης 40.000 το έτος.

Ίσως τα μικρότερα ποσά που βγαίνουν από την «τσέπη» του Αμερικανού προέδρου είναι τα χρήματα που δίνει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Δεν είναι σαφές το ακριβές ποσό που διαθέτει για «καλό σκοπό» ετησίως, όμως έχει γίνει γνωστό πως το 2009 έδωσε πάνω από 5.000 δολάρια στην Αθλητική Ακαδημία της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, ενώ το 2017 έδωσε περί το 1 εκατ. από την προσωπική του περιουσία για την ανακούφιση των πληγέντων από των τυφώνα Χάρβεϊ.

Τα «έξοδα» της Μελάνια Τραμπ φαίνεται να «περιορίζονται» σε επώνυμα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης, καθώς έχει θεαθεί να φορά ρούχα υψηλής ραπτικής όπως το Givenchy φόρεμα - κάπα αξίας 2.095 δολαρίων και Monique Lhuillier τουαλέτα αξίας 7.995 δολαρίων, αν και ίσως το πιο εντυπωσιακό είναι ένα σακάκι Dolce & Gabbana αξίας 52.000 δολαρίων.

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ έχει επίσης στην υπηρεσία της μία προσωπική μακιγιέζ και μία προσωπική κομμώτρια, η οποία την ακολουθεί στα ταξίδια της. 

Ακόμα και πριν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο πατέρας της, η Ιβάνκα Τραμπ είχε τη δική της επικερδή επιχείρηση και εκτιμάται πως έχει τη μεγαλύτερη περιουσία, μεταξύ των «παιδιών» της οικογένειας. 

Η ίδια και ο σύζυγος της, εκτιμάται πως έχουν κοινή περιουσία ύψους 762 εκατ. δολαρίων, με την Ιβάνκα να έχει δηλώσει έσοδα 13,5 εκατ. δολαρίων στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2016 - 2017, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος.

Από αυτά, περισσότερα από 5 εκατ. δολάρια προέρχονται από την εταιρεία της, περισσότερα από 2,5 εκατ. δολάρια είναι έσοδα από τον Οργανισμό Τραμπ και σχεδόν 800.000 δολάρια ήταν τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου της. 

Το ζευγάρι που έδωσε περί το 1 εκατ. δολάρια για την τελετή του γάμου τους στο Trump National Golf Club, συνηθίζει να «ξοδεύει» την περιουσία του για να εμπλουτίσει τη συλλογή έργων τέχνης, αξίας 24 εκατ. δολαρίων, που έχει στην κατοχή του. 

Όσον αφορά στα ακίνητα, το ζευγάρι φαίνεται να έχει στην ιδιοκτησία του «μόνο» ένα πεντχάουζ 4 υπνοδωματίων στον ουρανοξύστη Trump Park Avenue και νοικιάζει ένα σπίτι, αξίας 5,5 εκατ. δολαρίων στην Ουάσινγκτον. 

Φυσικά, η Ιβάνκα Τραμπ διαθέτει και μία πλούσια γκαρνταρόμπα με ρούχα και αξεσουάρ πολλών χιλιάδων δολαρίων.

Η περιουσία της νεότερης κόρης του Ντόναλντ Τραμπ εκτιμάται πως φτάνει τις 600.000 δολάρια. 

Τα έξοδα της Τίφανι αφορούν μόνο στα χόμπι και τις διακοπές της, καθώς τα σχολικά της έξοδα, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 60.000 δολάρια το χρόνο, είναι πληρωμένα από τον πατέρα της. 

Όταν δεν είναι στο σχολείο, η Τίφανι Τραμπ ξοδεύει τα χρήματα της σε διακοπές, όπως το ταξίδι που έκανε γύρω από την Ιταλία με πολυτελές σκάφος, μαζί με φίλους, εκδρομές σε πρωτεύουσες της Ευρώπης και καλοκαιρινές αποδράσεις στις Μπαχάμες. 

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η γκαρνταρόμπα της περιλαμβάνει συχνά ρούχα, τσάντες και υποδήματα υψηλής ραπτικής που κοστίζουν αρκετές χιλιάδες δολάρια - το καθένα από αυτά - όμως, δεν είναι σαφές αν τα χρήματα για την αγορά τους βγαίνουν από τη δική της τσέπη ή αν είναι «δώρα» από τους γονείς της. 

Η περιουσία του νεότερου Ντόναλντ Τραμπ εκτιμάται πως ξεπερνά τα 200 εκατ. δολάρια. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ Junior διαθέτει ακίνητα στο Μανχάταν αξίας 1,5 εκατ. δολαρίων και 1,125 εκατ. δολαρίων, τα οποία εκτιμάται πως έχει ενώσει σε μία μεγάλη κατοικία.

Όπως και ο Έρικ Τραμπ, ο Junior δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα 14ήμερα κυνηγετικά ταξίδια για λευκούς ρινόκερους, ξοδεύοντας τουλάχιστον 66.000 δολάρια, κάθε φορά.

 

Δεν είναι σαφές πόση ακριβώς είναι η περιουσία του Έρικ Τραμπ, όμως εκτιμάται πως κυμαίνεται μεταξύ των 150 εκατ. δολαρίων και των 300 εκατ. δολαρίων. 

O δεύτερος στη σειρά υιός του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να μοιράζεται την αγάπη... όλης της οικογένειας για το real estate. Μαζί με τη σύζυγό του Λόρα, εκτιμάται πως έχουν στην ιδιοκτησία τους 2 κατοικίες. Ένα διαμέρισμα 2 εκατ. δολαρίων στον ουρανοξύστη Trump Parc East στο Μανχάταν και ένα σπίτι στο Γουέτσεστερ.

Μεταξύ πολυτελών διακοπών, μετακινήσεων με λιαρ τζετς και μία πανάκριβη γκαρνταρόμπα, το «μεγαλύτερο» έξοδο του Έρικ Τραμπ, όσον αφορά στον ελεύθερο του χρόνο, είναι τα 14ήμερα κυνηγετικά ταξίδια για λευκούς ρινόκερους. Το κόστος ενός τέτοιου ταξιδιού μπορεί να ξεπεράσει τα 66.000 δολάρια. 

 
Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ο Λευκός Οίκος θέλει απαντήσεις από το Ισραήλ για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα

23:46

Ford: Ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο

23:43

ΗΠΑ: Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνει την παράδοση πυραύλων ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

23:30

Για πρώτη φορά το «Σαρλ ντε Γκολ» υπό νατοϊκή διοίκηση - Μήνυμα της Γαλλίας προς τη Ρωσία

23:29

Meta: Βουτιά 11% της μετοχής λόγω αδύναμου guidance

23:15

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με μικρές διακυμάνσεις - Άλμα 12% για την Tesla

23:00

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν χάρη στα εμβόλια τα τελευταία 50 χρόνια

22:38

Απώλειες για το πετρέλαιο - Βουτιά 9% για το φυσικό αέριο

22:27

Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί

22:14

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

22:03

Κικίλιας για ΑΙΓΙΣ: Μέσα σε 9 μήνες προκηρύξαμε διαγωνισμούς 1,5 δισ. ευρώ

21:53

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα - σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

21:42

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα

21:28

Χρυσός: Μικρές διακυμάνσεις με την προσοχή στραμμένη στα μακρο των ΗΠΑ

21:17

Ψηφίστηκε από την Επιτροπή της Βουλής το ν/σ του ΥΠΕΝ για κλιματική αλλαγή

21:05

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

20:53

Enterprise Greece: Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος φινλανδικών επιχειρήσεων η Ελλάδα

20:42

Reds: Ο Κ. Κόλλιας αναλαμβάνει και υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων

20:33

AEGEAN : Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα - Οι top προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού

20:28

Τσακλόγλου: Το ΤΕΚΑ μακροπρόθεσμα θα γίνει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας

20:15

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν - Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

20:10

Ευρωαγορές: «Φρέναρε» το θετικό momentum

20:00

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Φλώρο - Θα κρατηθεί ως την απολογία του

19:52

Άρειος Πάγος: Πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών ο Κασιδιάρης

19:45

Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος

19:31

Μητσοτάκης στο «ΑΙΓΙΣ»: Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο για να είμαστε προετοιμασμένοι το καλοκαίρι

19:15

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; - Εκστρατεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

18:57

CNL Capital: Αύξηση 62% στα έσοδα το 2023 - Στα 588.000 τα καθαρά κέρδη

18:45

Κεραμέως: Η Τεχνική Υποστήριξη της Κομισιόν πολύτιμος αρωγός στα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα της χώρας μας

18:33

Ξυλοδαρμός Γραμμένου: Τι οδήγησε στο πρωτοφανές επεισόδιο με τον Φλώρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider