Ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια η περιουσία της Εκκλησίας των Μορμόνων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια η περιουσία της Εκκλησίας των Μορμόνων
Συνολική περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων φέρεται να διαθέτει η Εκκλησία των Μορμόνων.

Εντύπωση προκαλεί παγκοσμίως η τεράστια περιουσία που διαθέτει η Εκκλησία των Μορμόνων, η οποία φέρεται να ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποίησε για το 2019, το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο της Εκκλησίας των Μορμόνων «Ensign Peak Advisors» έχει μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια αξίας άνω των 38 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC), όπως προβλέπεται για τα επενδυτικά ταμεία με υψηλής αξίας περιουσιακά στοιχεία, δείχνουν πως το επενδυτικό ταμείο της Εκκλησίας των Μορμόνων, είχε επενδύσει μεταξύ άλλων 1,5 δισ. δολάρια σε μετοχές της Apple, 1,5 δισ. δολάρια στη Microsoft, 930 εκατ. δολάρια στην Google και 855 εκατ. δολάρια στην Amazon.

Μάλιστα, τα κοινοποιημένα οικονομικά στοιχεία δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας, καθώς δεν είναι υποχρεωτικό να αναφερθούν οι επενδύσεις σε ακίνητα ή ιδιωτικές εταιρείες.

Το οικονομικό σκάνδαλο

Όλα αυτά έρχονται στη δημοσιότητα, ενώ λίγους μήνες πριν, πρώην στέλεχος ισχυριζόταν ότι η εκκλησία χρησιμοποιεί τα χρήματα από τις δωρεές για μη φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του πρώην στελέχους, Ντέιβιντ Νίλσεν, η «Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών» όπως είναι επίσημα το όνομα της, «έχτισε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αξίας 100 δισ. δολαρίων χρησιμοποιώντας παράνομα τις δωρεές μελών και ανεξάρτητων ιδιωτών, οι οποίες υποτίθεται πως θα χρησιμοποιούνταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς».

Παράλληλα, κατηγορεί την Εκκλησία των Μορμόνων πως χρωστά δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους και οι ίδιος ζητά «μερίδιο» από το ποσό αυτό ως «ανταμοιβή», ως μέρος του ανταποδοτικού προγράμματος της IRS.

Όπως αναφέρεται, εκτιμάται πως το 2018, η Εκκλησία των Μορμόνων κατέγραψε περί τα 33 δισ. δολάρια σε δωρεές από τα μέλη της και ακόμα 15 δισ. δολάρια από τις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις της.

Να τονίσουμε πως η Εκκλησία των Μορμόνων συστήνει στα μέλη της να δωρίζουν το 10% των εισοδημάτων τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider