Τη συμφωνία πρώτης φάσης με τις ΗΠΑ ανακοίνωσε η Κίνα την Παρασκευή, με τις υπογραφές να πέφτουν το επόμενο διάστημα όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της κινεζικής κυβέρνησης. 

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι διαμήνυσαν πως υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε ότι αφορά την «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, με τους δασμούς που θα ενεργοποιούνταν το επόμενο διάστημα να ακυρώνονται.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει σκέλη της πνευματική ιδιοκτησίας, της τεχνολογίας, τα αγροτικά προϊόντα, και την επέκταση του εμπορίου. Ο Κινέζος αξιωματούχος ανέφερε πως «Θα αυξήσουμε τις εισαγωγές από ΗΠΑ κι άλλου».

Όπως διευκρινίζει ο Λευκός Οίκος θα διατηρηθούν οι δασμοί 25% σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών 250 δισ. δολάρια, ενώ καταργούνται οι δασμοί και θα μειώσει στο 7,5% δασμούς σε κινεζικά αγαθά 120 δισ. δολαρίων.  Παράλληλα ο Τραμπ τόνισε πως η Κίνα θα ανοίξει την αγορά, κλείνοντας ένα deal αγοράς 50 δισ. αμερικανικών γεωργικών προϊόντων.  

 

Τη συμφωνία επιβεβαίωσε και ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter τονίζοντας πως δεν θα ενεργοποιηθούν οι δασμοί που είχαν προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου διότι υπάρχει συμφωνία με την Κίνα. Ο ίδιος δήλωσε πως οι διαδικασίες προχωρούν άμεσα για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας με την Κίνα πριν τις αμερικανικές εκλογές το 2020. 

Αρνητικό γύρισμα της Wall Street 

Αρνητικά γύρισαν οι δείκτες στη Wall Street με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, μιας και επικρατεί σε ένα πρώτο βαθμό νευρικότητα και σύγχυση. Οι δείκτες στη Wall Street στις 19:00 ώρα Ελλάδος o Dow Jones σημειώνει πτώση 0,10% στις 28.105,50 μονάδες, ο S&P500 διολισθαίνει 0,08% στις 3.166,07 μονάδες, και ο Nasdaq ενισχύεται 0,17% στις 8.732,36 μονάδες.