Αιφνίδια εγκατέλειψε ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, το ετήσιο συνέδριο του κόμματός του, του Smer, του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, προκειμένου να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φίκο παραμένει επικεφαλής του κόμματος Smer.

«Έχω τεράστιο πρόβλημα με την αρτηριακή μου πίεση. Πηγαίνω στο νοσοκομείο», φέρεται να είπε ο Φίκο στους δημοσιογράφους πριν φύγει από τον συνεδριακό χώρο Incheba στην Μπρατισλάβα, έγραψε η εφημερίδα Dennik N.

Την Πέμπτη εις βάρος του 55χρονου Φίκο, ο οποίος το 2016 υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ρατσισμό με αφορμή την υποστήριξή του προς έναν ακροδεξιό πρώην βουλευτή, ο οποίος έχασε την έδρα του εξαιτίας των σχολίων του για την μειονότητα των Ρομά της Σλοβακίας.

Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος, η αστυνομία είπε ότι κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια.

Ο Φίκο διετέλεσε πρωθυπουργός για δέκα από τα 12 χρόνια που προηγήθηκαν της παραίτησής του το 2018, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς που προκλήθηκαν από τη δολοφονία ενός ρεπόρτερ-ερευνητή και της μνηστής του.

Οι Σλοβάκοι καλούνται στις κάλπες για τις γενικές εκλογές στις 29 Φεβρουαρίου και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Smer παραμένει το δημοφιλέστερο κόμμα, αλλά το ποσοστό αποδοχής του μειώνεται καθώς κερδίζουν έδαφος τα αντισυστημικά και ακροδεξιά κόμματα.