Στάση αναμονής στην Ευρώπη για το Brexit – Περιμένουν εξελίξεις από το Λονδίνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στάση αναμονής στην Ευρώπη για το Brexit – Περιμένουν εξελίξεις από το Λονδίνο
Θύελλα έχει προκαλέσει στη Βρετανία η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να στείλει αντικρουόμενες επιστολές για παράταση στις Βρυξέλλες.

Στάση αναμονής τηρούν οι Βρυξέλλες για το Brexit, περιμένοντας τις εξελίξεις από το Λονδίνο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα σπεύσει να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα που διατύπωσε απρόθυμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για μια νέα αναβολή του Brexit», δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, μετά από μια 15λεπτη συνάντηση που είχαν σήμερα, Κυριακή.

Η συνάντηση των Ευρωπαίων διπλωματών έγινε στη σκιά της θύελλας που ξέσπασε στη Βρετανία, με αιχμή τη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για το ενδεχόμενο νέας αναβολής του Brexit.

Όπως μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, ο Μπόρις Τζόνσον έστειλε μια ανυπόγραφη επιστολή προς τον Ντόναλντ Τουσκ ζητώντας μια νέα αναβολή του Brexit, αλλά και μια δεύτερη επιστολή, επίσης προς τον Τουσκ, με την οποία δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την αναβολή αυτή.

Ο Τζόνσον ήταν υποχρεωμένος από έναν νόμο, που ψήφισε η βρετανική Βουλή τον προηγούμενο μήνα, να ζητήσει από την ΕΕ μια παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου, καθώς οι βουλευτές ματαίωσαν το Σάββατο την προσπάθειά του να περάσει τη συμφωνία του για το Brexit.

Κυβερνητικές πηγές αποκάλυψαν πως ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε συνολικά τρεις επιστολές στον Τουσκ: Ένα αντίγραφο του κειμένου αυτού του νόμου (γνωστός ως νόμος Μπεν), ένα διαβιβαστικό σημείωμα από τον αντιπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια τρίτη επιστολή στην οποία δηλώνει ότι δεν θέλει μια αναβολή.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αποφάσισαν να προωθήσουν τη συμφωνία του Τζόνσον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη έγκριση. Το Ευρωκοινοβούλιο συνεδριάζει στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα.

«Αναζητούμε περισσότερη σαφήνεια προς το τέλος της εβδομάδας, ελπίζοντας πως μέχρι τότε θα δούμε επίσης πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο Λονδίνο», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.

Ένας άλλος διπλωμάτης πρόσθεσε πως η συνάντηση ήταν πολύ σύντομη: «Καμία ερώτηση, καμία συζήτηση. Αναμένουμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider