Οι 4 εμπορικοί πόλεμοι στην ιστορία της Αμερικής

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 4 εμπορικοί πόλεμοι στην ιστορία της Αμερικής
Φαίνεται πως είναι μια στρατηγική που επιλέγουν συχνά και καταλήγουν να βγαίνουν κερδισμένοι. 

Συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στα κινεζικά προϊόντα και δεν αναμένεται να φανεί σύντομα «φως στο τούνελ».

Αντ' αυτού επέλεξε να «ανοίξει» ακόμα ένα πολεμικό μέτωπο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη φορά. Οι εμπορικοί «πόλεμοι» δεν αποτελεί μία καινούργια πολιτική στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, αντίθετα φαίνεται πως είναι μια στρατηγική που επιλέγουν συχνά και καταλήγουν να βγαίνουν κερδισμένοι.

Δείτε 4 εμπορικούς πολέμους στην ιστορία των ΗΠΑ, που ξεκίνησαν από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο επονομομαζόμενος «πόλεμος της μπανάνας» είναι ακόμη μια ενδιαφέρουσα πτυχή στην ιστορία των οικονομικών πολέμων που έχει ξεκινήσει η Ουάσιγκτον.

Στη δεκαετία του '90 οι αμερικανικές εταιρείες, όπως η United Fruit Company, έλεγχαν και καρπώνονταν ουσιαστικά το παγκόσμιο εμπόριο μπανάνας μέσα από την επιβολή τους στις φυτείες της Νοτίου Αμερικής. Εν τούτοις, η αμερικανική κυβέρνηση παραπονιόταν, γιατί δεν είχε τη δυνατότητα να εξάγει με πλεονεκτικές τιμές τις μπανάνες στην Ευρώπη (τον μεγαλύτερο καταναλωτή του προϊόντος αυτού). Ο λόγος ήταν ότι οι χώρες της Ευρώπης εφάρμοζαν υψηλούς δασμούς στα φρούτα που εισάγονταν από τη Λατινική Αμερική.

Ο εμπορικός πόλεμος που ξέσπασε επιλύθηκε, όταν η Ευρώπη αποφάσισε να καταργήσει τους δασμούς σε προϊόντα που προέρχονται από την περιοχή αυτή. Ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, χώρες όπως ο Ισημερινός, η Κόστα Ρίκα, η Κολομβία και η Γουατεμάλα, είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί μπανάνας στον κόσμο κι η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος εισαγωγέας τους.

Ένας τρίτος σταθμός είναι αντιπαράθεση με την Ιαπωνία το 1987, οπότε ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν αποφάσισε να επιβάλει δασμούς 100% πάνω σε εισαγωγές από την Ιαπωνία ύψους 300 εκατ. δολαρίων.

Κυρίως, το μέτρο τούτο αφορούσε προϊόντα ηλεκτρονικής τεχνολογίας και κλιματισμού. Ο λόγος που πυροδότησε αυτήν την απόφαση ήταν οι τακτικές προστατευτισμού των προϊόντων της που προωθούσε η ιαπωνική κυβέρνηση και κατά τη γνώμη της Ουάσιγκτον ήταν αθέμιτες. Το Τόκιο υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και τελωνειακών εμποδίων επεδίωκε να ενισχύσει την πλεονεκτική θέση στην αγορά των εγχώριων εταιρειών.

Τότε, η ιαπωνική κυβέρνηση επέλεξε να μη σηκώσει το γάντι που πέταξε ο Ρίγκαν, προκειμένου να μην καταρρεύσει η παγκόσμια οικονομία και το σύστημα των ελεύθερων συναλλαγών που είχε οικοδομηθεί γύρω από αυτήν. Η εμπορική διαμάχη αυτή επιλύθηκε λίγο αργότερα με την ιστορική συμφωνία εμπορικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας, που διαρκεί έως τις ημέρες μας.

Ένα δεύτερο επεισόδιο εμπορικού πολέμου που διαμόρφωσε την αμερικανική ιστορία είναι η Πράξη Σμουτ-Χόλεϊ (Smoot -Hawley Act).

To 1930, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Χέρμπερτ Χούβερ επιδιώκοντας να περιορίσει τις καταστροφικές συνέπειες που είχε στη γεωργία της χώρας το Μεγάλο Κραχ του 1929, αποφάσισε να επιβάλει δασμούς στα σιτηρά και τα άλλα γεωργικά προϊόντα που εισήγαγαν οι ΗΠΑ από τον Καναδά και την Ευρώπη. Όμως, αυτή η κίνηση δημιούργησε μεγαλύτερα προβλήματα και βάθυνε την ύφεση, καθώς υψώθηκαν εμπορικά φράγματα που στην ουσία μείωσαν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους παραγωγούς και τα γεωργικά προϊόντα.

Η γενικευμένη ύφεση που προκάλεσε η απόφαση του Χούβερ επιλύθηκε όταν ο επόμενος πρόεδρος Φράνκλιν Ντ. Ρούζβελτ αναίρεσε τη σχετική Πράξη και τους φόρους που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως σημειώνει και ο οικονομικός ιστότοπος Business Insider είναι ενδιαφέρον που και στην παρούσα οικονομική αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ τα γεωργικά προϊόντα βρίσκονται στο επίκεντρό της.

Όπως υπενθυμίζει το History Channel, η ίδια η γέννηση του κράτους των ΗΠΑ συσχετίζεται με την έκρηξη ενός εμπορικού πολέμου.

Στα τέλη του 18ου αιώνα, η Βρετανία αποφάσισε να φορολογήσει όλα τα αμερικανικά προϊόντα, από εφημερίδες ως το τσάι, σε αντίποινα για την πατριωτική εξέγερση που είχε ξεσπάσει λίγο πριν στους δρόμους της Βοστόνης. Η κλιμάκωση της εμπορικής αυτής αντιπαράθεσης κατέληξε στο πασίγνωστο επεισόδιο του Boston Tea Party της 16ης Δεκεμβρίου 1773.

Τότε, οι Αμερικανοί άποικοι μποϊκόταραν την παντοδύναμη βρετανική Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών, πετώντας το πολύτιμο φορτίου τσαγιού στο λιμάνι της Βοστόνης. Συνολικά θεωρούμενα, τα γεγονότα υποδεικνύουν πως η θρυαλλίδα για τον πόλεμο της ανεξαρτησίας στάθηκε μία ασήμαντη εμπορική διένεξη, που κατέληξε στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:50

Ανδρουλάκης: Προτάσεις για την ενίσχυση των γυναικών στην εργασία με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας

12:42

Ιράν: Χώρες που συμμορφώνονται με τις αμερικανικές κυρώσεις θα έχουν δυσκολίες στη διέλευση του Στενού του Ορμούζ

12:34

DW: «Eλλάς-Γερμανία συμμαχία» αλλά υπό όρους

12:18

Σχολικά γεύματα: Δεν είναι μόνο σίτιση, είναι φροντίδα, ίσες ευκαιρίες και στήριξη της οικογένειας

12:08

Ιράν: Κρατάει τις ΗΠΑ στο... περίμενε

11:58

Κίνα: Δυναμική ανάπτυξη κατέγραψε ο ναυπηγικός τομέας στο πρώτο τρίμηνο του 2026

11:49

Αλήθειες και μύθοι για τις κυτταρικές θεραπείες: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς

11:43

Swiss: Δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο ελλείψεων στα αεροπορικά καύσιμα

11:32

ΕΥΔΑΠ: Ανακούφιση στη λειψυδρία από τις βροχοπτώσεις

11:21

Σαντορίνη: Πλαφόν στην κρουαζιέρα, αναβάθμιση υποδομών και στοίχημα η βιωσιμότητα

11:14

«Cool Routes»: Χαρτογραφώντας τις «οάσεις δροσιάς» στο κέντρο της Αθήνας τις ημέρες καύσωνα

11:00

Συνεχής παρακολούθηση πυρκαγιών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο

10:55

Συμμετοχή ρεκόρ στο «Rebrain Greece» στο Λονδίνο

10:39

Saudi Aramco: Αύξηση 25% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου

10:26

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αποτελεί τα τελευταία 2 χρόνια χώρα που εξάγει ενέργεια αντί να εισάγει

10:12

Χανταϊός: Στην Τενερίφη το κρουζιερόπλοιο Hondius - Απομακρύνονται οι επιβάτες

10:04

Πώς μια τράπεζα επιχειρεί να παρέμβει στο δημογραφικό ζήτημα της Ελλάδας - Οι πρωτοβουλίες της Eurobank

09:52

Χ.Α.: Ρεκόρ κερδοφορίας και μερισμάτων για τις εισηγμένες εταιρείες

09:43

WSJ: Το Ισραήλ έστησε μυστική προκεχωρημένη βάση στην ιρακινή έρημο

09:37

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Ένα «υπερόπλο» στη διαχείριση και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους

09:26

Πακιστάν: Τουλάχιστον 12 αστυνομικοί νεκροί στην επίθεση στην Μπανού

09:21

Ισραήλ: Απέλασε δύο ακτιβιστές που συνελήφθησαν στον «Στολίσκο για τη Γάζα»

09:17

Ιράν: Απειλεί με ανταπόδοση μετά την επίθεση των ΗΠΑ εναντίον δεξαμενόπλοιών του

08:54

Κυπαρίσσι: Απόδραση στον μικρό παράδεισο της Λακωνίας

08:46

Από παλάτια μέχρι βίλες: Τα αυθαίρετα - μαμούθ που έγιναν διεθνή σκάνδαλα

08:32

Τι πουλάει η Nike στην Ελλάδα

08:23

ESG: Η ΕΕ ξαναγράφει τους κανόνες βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις – Τι αλλάζει σε αναφορές, κόστος και υποχρεώσεις

08:13

«Ρωγμές» από υποκλοπές και ΟΠΕΚΕΠΕ στο ελληνικό αφήγημα

08:07

Κοινωνικό πακέτο: Γενναιόδωρη σε συστάσεις αλλά φειδωλή στην παροχή χρηματοδότησης η Κομισιόν

08:00

Δημόσιο Χρέος: Αντίστροφη μέτρηση για μια ακόμη πρόωρη αποπληρωμή – Οι επόμενες κινήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider