«Βέτο» στην παρουσία του κρυπτονομίσματος του Facebook, του Libra, «σε ευρωπαϊκό έδαφος», ετοιμάζεται να θέσει η Γαλλία.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι το Παρίσι αρνείται να εγκρίνει την ανάπτυξη του Libra «σε ευρωπαϊκό έδαφος», λέγοντας ότι «η νομισματική κυριαρχία των κρατών βρίσκεται σε κίνδυνο».

To Libra είναι το κρυπτονόμισμα που σχεδιάζει να λανσάρει η Facebook το 2020.

«Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρος: Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να εξουσιοδοτήσουμε την ανάπτυξη του Libra σε ευρωπαϊκό έδαφος», δήλωσε ο υπουργός στην έναρξη συνεδρίασης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι αναφορικά με τις προκλήσεις των κρυπτονομισμάτων.

«Η νομισματική κυριαρχία των κρατών βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε κατά την παρέμβασή του, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει για «συστημικούς» κινδύνους που θα μπορούσε να ενέχει «αυτή η πιθανή ιδιωτικοποίηση ενός νομίσματος που κατέχει ένας μόνο παίκτης και έχει πάνω από 2 δισ. χρήστες σε όλο τον πλανήτη».

«Η όποια αποτυχία στη λειτουργία του νομίσματος, στη διαχείρισης των διαθεσίμων του, θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική χρηματοπιστωτική αναταραχή», δήλωσε ο Λεμέρ.

Ο υπουργός, που είχε ήδη εκφράσει δημοσίως αμφιβολίες για το σχέδιο της Facebook για ψηφιακό νόμισμα, στη Σύνοδο της G7 τον Ιούλιο στο Σαντιγί της Γαλλίας, εξέφρασε επίσης φόβους ότι το Libra θα ξεφύγει από τον κρατικό έλεγχο σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

«Δεν βλέπω για ποιο λόγο δίνουμε τόση προσοχή εδώ και χρόνια για να αποφύγουμε κάθε χρήση ενός νομίσματος για ξέπλυμα χρήματος και για τη μάχη κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αλλά και ότι ένα ψηφιακό νόμισμα όπως το Libra θα γλιτώνει από αυτές τις υποχρεώσεις», δήλωσε.