Γερμανία: Απειλή για την σταθερότητα τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Απειλή για την σταθερότητα τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Επιτροπή Οικονομικών Συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης για την πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο θέμα των επιτοκίων.
Όπως τόνισαν η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ δημιουργεί ουσιαστικούς κινδύνους για την χρηματοοικονομική σταθερότητα και θα μπορούσε εν τέλει να απειλήσει την φερεγγυότητα των τραπεζών και του ασφαλιστικού κλάδου.
Στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, η επιτροπή των "σοφών", όπως είναι επίσης γνωστή, προβλέπει ανάπτυξη 1,7% φέτος και 1,6% το 2016. Η ομάδα των πέντε οικονομολόγων περιέγραψε το κόστος της προσφυγικής κρίσης ως "διαχειρίσιμο" για την γερμανική κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι η εισροή μεταναστών και προσφύγων θα οδηγήσει σε πρόσθετες δημόσιες δαπάνες ύψους έως 8,3 δισεκ. ευρώ το 2015 και έως 14,3 δισεκ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.
Παράλληλα, επέκρινε τις πολιτικές της ΕΚΤ με μια ασυνήθιστα έντονη γλώσσα, λέγοντας ότι δημιουργεί "σημαντικούς κινδύνους στη χρηματοοικονομική σταθερότητα". "Εάν τα χαμηλά επιτόκια διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια και η καμπύλη αποδόσεων παραμείνει ομοιόμορφη, τότε αυτό θα πλήξει τη φερεγγυότητα των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών μεσοπρόθεσμα", ανέφερε η επιτροπή σε έκθεσή της. "
Η ΕΚΤ δεν λαμβάνει υπόψη στη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής τους διαφαινόμενους κινδύνους για την χρηματοοικονομική σταθερότητα", πρόσθεσε η επιτροπή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider