Η κλιματική αλλαγή εκτινάσσει στα ύψη τη φτώχεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κλιματική αλλαγή εκτινάσσει στα ύψη τη φτώχεια

Πάνω από 100 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από τα όρια της φτώχειας μέχρι το 2030 αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την μείωση των εκπομπών των ρύπων και των επιπτώσεων του φαινομένου του θερμοκηπίου, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Λίγες ημέρες μόνο πριν από τη διάσκεψη στο Παρίσι η έκθεση «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» σε μια από τις πολλές προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Αρκεί να αναφερθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται σταθερά προς το επίπεδο των 400 μερών ανά εκατομμύριο (ppm), καταγράφοντας κάθε χρόνο ένα νέο ρεκόρ ενώ όπου εκτιμούν οι ειδικοί επιστήμονες οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και πρωτοξειδίου του αζώτου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και τουλάχιστον 800.000 χρόνια.

Μεγαλύτερο το πλήγμα για τους κατοίκους της Αφρικής

Οι κάτοικοι των υπανάπτυκτων περιοχών θα είναι τα πρώτα θύματα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Σε περιοχές όπως είναι η Ινδονησία, όπου το επίπεδο διαβίωσης είναι πολύ χαμηλό και οι συνθήκες αρκετά επιβαρυμένες, ο τοπικός πληθυσμός έχει 30% περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα πλημμύρας και 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να πληγούν από ξηρασία.

Όπως αναφέρει ο οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Stéphane Hallegatte, «οι πιο ασθενείς οικονομικά ομάδες δεν είναι μόνο οι πιο εκτεθειμένες αλλά είναι και εκείνες οι οποίες χάνουν τα περισσότερα όταν πλήττονται από φυσικές ή άλλες καταστροφές καθώς η περιουσία τους δεν βρίσκεται σε έναν τραπεζικό λογαριασμό αλλά αποτυπώνεται σε μια πενιχρή συχνά ιδιοκτησία η οποία μπορεί να καταστραφεί ανά πάσα στιγμή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider