H ΑΓΕΤ αποχαιρετά το Χρηματιστήριο μετά από 96 χρόνια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H ΑΓΕΤ αποχαιρετά το Χρηματιστήριο μετά από 96 χρόνια

Τέλος εποχής για την ΑΓΕΤ Ηρακλής ύστερα από 96 χρόνια παρουσίας της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, σηματοδοτεί η σημερινή υποχρεωτική δημόσια πρόταση που υπέβαλε ο γαλλικός όμιλος Lafarge με σκοπό την εξαγορά του 11,01% των μετοχών της τσιμεντοβιομηχανίας.

Η έξοδος της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας από το ΧΑ ήταν αναμενόμενη μετά τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της Lafarge η οποία εξαγόρασε την ελληνική εταιρεία πριν από 14 χρόνια.
Πάντως η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης της Lafarge για την ΑΓΕΤ, η οποία ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί στις 11 Δεκεμβρίου, σηματοδοτείται από τις διαμαρτυρίες των μετόχων μειοψηφίας για το χαμηλό τίμημα (στα 1,23 ευρώ ανά μετοχή).

Έτσι, ενώ ο βασικός μέτοχος προσφέρει 1,23 ευρώ ανά μετοχή (αποτιμά δηλαδή το σύνολο του ομίλου στα 87,4 εκατ. ευρώ), τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης ανέρχονται (στοιχεία 31/3/2015) στα 265,35 εκατ. ευρώ, δηλαδή η τιμή της δημόσιας πρότασης αντιστοιχεί σε ένα δείκτη P/BV μόλις 0,33.

Να σημειωθεί ότι το P/BV, είναι η αναλογία της τιμής μιας μετοχής στο Χ.Α. προς τη λογιστική της αξία (book value). Όταν ο δείκτης είναι μικρότερος από τη μονάδα, η μετοχή θεωρείται «υποτιμημένη» ή «φθηνή», ενώ όταν είναι μεγαλύτερος από τη μονάδα θεωρείται «υπερτιμημένη» ή «ακριβή».

Επιπλέον η τιμή του 1,23 ευρώ υπολείπεται κατά πολύ από τα 4,75 ευρώ με τα οποία διαπραγματευόταν ο τίτλος πριν από μια πενταετία και ακόμη περισσότερο από τα 17,4 ευρώ ανά μετοχή, που είχε καταβάλει η ίδια η Lafarge τον Απρίλιο του 2007 (πριν το ξέσπασμα της κρίσης) προκειμένου να αγοράσει από την Εθνική Τράπεζα το 26% της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Τα οικονομικά προβλήματα της ΑΓΕΤ

Σημαντικά προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η τσιμεντοβιομηχανία, λόγω της μείωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην εγχώρια αγορά, απόρροια της οικονομικής κρίσης.

Πρόσφατα η εταιρία έβαλε λουκέτο στη μονάδα της στην Χαλκίδα, ενώ διαθέτει δύο εργοστάσια στον Βόλο και τη Νότια Εύβοια, παραγωγικής δυναμικότητας 7 εκατ. τόνων τσιμέντου ετησίως, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να διοχετεύεται σήμερα σε εξαγωγές.

Στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η ΑΓΕΤ κατάφερε να περιορίσει τις ζημιές της στα 6,3 εκατ ευρώ από 17,5 εκατ ευρώ πέρυσι, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider