Βιώσιμη λύση ή λουκέτο ζητούν οι Θεσμοί για τη Λάρκο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιώσιμη λύση ή λουκέτο ζητούν οι Θεσμοί για τη Λάρκο

Το θέμα της Λάρκο παραμένει στο τραπέζι των θεσμών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ζητήσει από το ΤΑΙΠΕΔ την υποβολή βιώσιμου επενδυτικού σχεδίου ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας της βιομηχανίας αν δεν μπορέσει να βρεθεί λύση.

Ήδη η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν ξεκινά διαδικασίες για την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων 160 εκατ. ευρώ μέσω της παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομη κρατική ενίσχυση.

Η μεταλλουργία βρίσκεται σε δεινή θέση εξαιτίας των διαχειριστικών προβλημάτων, της κατάρρευσης της διεθνούς τιμής του νικελίου και του υψηλού ενεργειακού κόστους (οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν φθάσει τα 200 εκατ. ευρώ) ενώ έχουν παγώσει τα σχέδια αποκρατικοποίησης που προέβλεπε το μνημόνιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η Ε.Ε αφού διαπίστωσε ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στα παραπάνω θέματα, επαναφέρει το θέμα των κρατικών ενισχύσεων ξεκινώντας με τις διαδικασίες για την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Τα μέτρα τα οποία η Ε.Ε. έχει χαρακτηρίσει κρατικές ενισχύσεις περιλαμβάνουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το 2009 και αρκετές κρατικές εγγυήσεις για δάνεια κατά την περίοδο 2008-2010, πιθανή μη είσπραξη από το κράτος ενός χρέους από το 2004 και παραίτηση από την είσπραξη προκαταβολής φορολογικού προστίμου το 2010.

Η διοίκηση της βιομηχανίας αποδίδει το πρόβλημα στις χμαηλές τιμές νικελίου και πως δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Μιχάλης Ρενέσης στην «Καθημερινή», στην παρούσα φάση-και σε βάθος ενός έτους- δεν τίθεται θέμα ανάκτησης τωνκρατικών ενισχύσεων ενώ για τις οφειλές προς τη ΔΕΗ υποστήριξε ότι για ένα μέρος αυτών, το διάστημα 1-7-2010 έως 31-12-2013, οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει να προσφύγουν στη Διαιτησία, ένα άλλο μέρος είναι ρυθμιζόμενο και αποπληρώνεται με τις παραδόσεις λιγνίτη στη ΔΕΗ από το ορυχείο των Σερβίων και για το υπόλοιπο η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ. Ο πρόεδρος της Λάρκο τόνισε, επίσης, στην «Κ» ότι η διοίκηση καταστρώνει αυτή την περίοδο επενδυτικό σχέδιο σε συνεργασία με τους μετόχους της εταιρείας (ΤΑΙΠΕΔ 55,2%, Εθνική 33,4% και ΔΕΗ 11,4%).

Σημειώνεται ότι η ΛΑΡΚΟ, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με ετήσια κατανάλωση να ανέρχεται σε περίπου 1.200 γιγαβατώρες, (περίπου το 2,5% της ζήτησης) ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας συμμετέχει με πολύ υψηλό ποσοστό στο κόστος παραγωγής του νικελίου.

Το 2014 η βιομηχανία έκλεισε τη χρήση με ζημιές 75 εκατ. ευρώ ενώ στην ίδια τροχιά βρίσκεται και φέτος με τις ζημιές του πρώτου εξαμήνου να φθάνουν τα 29 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider