«Ναι» σε αναπτυξιακά έργα εντός Natura

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ναι» σε αναπτυξιακά έργα εντός Natura
Να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για τις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Τη χωροθέτηση δραστηριοτήτων σε εκτάσεις του δικτύου Natura προβλέπουν νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις. Ειδικότερα, προωθείται η οριοθέτηση περιοχών για αναπτυξιακά έργα εντός προστατευόμενων περιοχών, με νέα ζωνοποίηση στις περιοχές Natura, εντός της οποίας θα μπορούν να χωροθετούνται ήπιες αναπτυξιακές δραστηριότητες δημοσίου ενδιαφέροντος. Μάλιστα, προβλέπεται μια διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης με εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης από τον ενδιαφερόμενο προκειμένου να προσδιοριστεί εντός περιοχών Natura μια ειδικότερη περιοχή, στην οποία θα επιτρέπονται συγκεκριμένα έργα.

Να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για τις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ενώ η χώρα μας καταδικάστηκε προ διμήνου από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους (οδηγία 92/43/ΕΟΚ), γεγονός που καταδεικνύει τις χρόνιες παθογένειες και τη συστηματική και ευρεία αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για την προστασία σημαντικών οικοτόπων και ειδών.

Το Δικαστήριο είχε κρίνει ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της καθότι δεν καθόρισε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (δηλαδή έως το 2012) τους απαιτούμενους στόχους διατήρησης και δεν θέσπισε τα αναγκαία μέτρα διατήρησης για προστατευόμενα είδη και οικοτόπους στις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ) του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura 2000. Τα μέτρα που έχει έως σήμερα λάβει η Ελλάδα για τις περιοχές Natura κρίνονται ελλιπή και αποσπασματικά.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπόλογη στην Κομισιόν για την κακή εφαρμογή της νομοθεσίας για τη δέουσα εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε προστατευόμενες περιοχές. Πάντως, οι προστατευόμενες περιοχές αποτελούν σημαντικό εργαλείο τόσο για την προστασία και διατήρηση σημαντικών και ευαίσθητων οικοτόπων και ειδών, όσο και για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της χώρας γενικότερα.

Ακόμη, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνει ρυθμίσεις που δίνουν περισσότερες αρμοδιότητες στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), το οποίο θα μπορεί να αναλαμβάνει ωρίμανση έργων για λογαριασμό φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Παράλληλα, με άλλες διατάξεις προβλέπει την έκδοση οικοδομικής άδειας από το Τμήμα Πολεοδομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να νομιμοποιηθεί αναδρομικά το εμπορικό κέντρο The Mall Athens, σε συμφωνία με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, το οποίο είχε εγκριθεί πέρυσι με Προεδρικό Διάταγμα, καθώς και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τυχόν παρανομίες στα κτίρια των υπόλοιπων ενοτήτων του εμπορικού κέντρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider