Δημοσκόπηση: Δύο στους τρεις Έλληνες θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοσκόπηση: Δύο στους τρεις Έλληνες θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Δύο στους τρεις Έλληνες (66,3%) δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ενώ το 27,4% απαντά αρνητικά, ποσοστό πάντως που είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 42% που είχε καταγραφεί σε προηγούμενη έρευνα, τον Σεπτέμβριο.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα της διαΝΕΟσις που, σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis, κατέγραψε τις στάσεις και τις απόψεις των Ελλήνων κατά το πρώτο 10ημερο του Δεκεμβρίου. Την έρευνα δημοσιεύει η εφημερίδα Καθημερινή.

Στους ηλικίας άνω των 65, το ποσοστό αυτών που προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο φτάνει στο 80,4% -μάλιστα, αυτοί που απαντούν "σίγουρα ναι" είναι το 55%.

Θετικές οι απόψεις για τα εμβόλια

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει πολύ θετικές απόψεις για τα εμβόλια γενικότερα. Στην ερώτηση "συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές" το 94% των ερωτηθέντων συμφωνεί. Μάλιστα, το 61% συμφωνούν "απολύτως".

Από το περίπου 27% που δηλώνουν ότι (σίγουρα ή μάλλον) δεν θα κάνουν το εμβόλιο, η κυριότερη αιτία που αναφέρουν με πολύ μεγάλη διαφορά είναι το ότι "μπορεί να μην είναι ασφαλές, ή μπορεί να έχει παρενέργειες". Τα ποσοστά των πολιτών που δηλώνουν ότι "δεν υπάρχει ο ιός" ή "δεν εμπιστεύομαι τα εμβόλια" σε αυτή την ερώτηση είναι πάρα πολύ χαμηλά.

Μετά από δέκα μήνες πανδημίας και κρίσης, οι Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι γενικά στη χώρα μας "τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση". Αν και το ποσοστό έχει υποχωρήσει αισθητά από το ιστορικά ανώτατο 86% του περασμένου Απριλίου, δεν έχει αλλάξει πολύ από του Σεπτεμβρίου (54% έναντι 57% τον Σεπτέμβριο).

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έρχονται δυσκολότερες ημέρες

Εξάλλου, εν μέσω lockdown και της κορύφωσης του "δεύτερου κύματος", το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν ότι "τα χειρότερα έχουν περάσει" αυξήθηκε σε 39%, έναντι 19% τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η πλειοψηφία, ωστόσο (47%, από 73% το Σεπτέμβριο) εξακολουθούν να πιστεύουν ότι "έρχονται δυσκολότερες ημέρες".

Τέλος, οι Έλληνες εξακολουθούν να φοβούνται τον κορονοϊό. Ένα 54% απαντούν "πιθανό" ή "αρκετά πιθανό" στην ερώτηση αν θεωρούν ότι κινδυνεύουν να προσβληθούν, και 63% απαντούν "πολύ" ή "αρκετά" στο πόσο πιστεύουν ότι κινδυνεύουν από τη νόσο, αν προσβληθούν.

Διαβάστε επίσης

Βρετανία: Πολύ δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο η μετάλλαξη του κορονοϊού

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider