Με την ταυτοποίηση της σορού που εκβράστηκε το πρωί της Δευτέρας σε παραλία του Καλάμου, ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός ανθρώπου ο οποίος αγνοούνταν στο Μπούρτζι, την ώρα που η Εύβοια μετρά τις πληγές της από τις φονικές πλημμύρες των τελευταίων δύο ημερών.

Τους οκτώ έφτασαν και επίσημα οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής ανάμεσα στα θύματα από τη θεομηνίας είναι ένα βρέφος και δύο ενήλικες από την περιοχή Πολιτικά, δύο ακόμη ενήλικες από την περιοχή Μπούρτζι καθώς και δύο ακόμη από την περιοχή Αμφιθέα.

Το απόγευμα της Κυριακής εντοπίστηκε ζωντανή και διασώθηκε με ελικόπτερο η μία εκ των δύο αγνοούμενων στην Εύβοια. 

Ανυπολόγιστη η καταστροφή

Περισσότερα από 2.500 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή από κλιμάκια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ιδιαίτερα στα Ψαχνά και στα Πολιτικά, το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών έχουν πλημμυρίσει και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού συνεχίζονται, μέσα από νερά και λάσπες.

Στα Πολιτικά και στα Ψαχνά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως τα χωριά Στενή, Πούρνος, Καμπιά κ.ά. έχουν υπάρξει τεράστιες ζημιές και σε σπίτια, σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο. 

Από χθες χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται στο κεντρικό δρόμο προς τα Πολιτικά για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Εκτεταμένες προσπάθειες διάσωσης με οχήματα και ελικόπτερα

Ενενήντα επτά διασώσεις με επίγεια μέσα και ελικόπτερα πραγματοποιήθηκαν από την Πυροσβεστική και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό στις φονικές πλημμύρες της Εύβοιας.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην Κεντρική Εύβοια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 658 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Από τις 97 παροχές βοηθείας που έχουν πραγματοποιηθεί, για απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημεία από οχήματα και οικίες, το Π.Σ. έχει πραγματοποιήσει 82, εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και 28 ακόμη με 1 ελικόπτερο SAR.

Έπεσαν 300 τόνοι νερού ανά στρέμμα σε λιγότερες από 8 ώρες

Πολύ μεγάλη ποσότητα νερού έπεσε στη Στενή Ευβοίας το βράδυ που μας πέρασε. Όπως ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, στη Στενή έπεσαν 300 τόνοι νερού ανά στρέμμα σε λιγότερο από 8 ώρες, ενώ στη Χαλκίδα 87.

Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο σταθμό της Στενής Ευβοίας καταγράφηκαν 300 χιλιοστά βροχής σε μόλις οκτώ ώρες, έως το πρωί της Κυριακής, της πέμπτης και τελευταίας ημέρας της κακοκαιρίας «Θάλειας».

Από την αρχή των φαινομένων, αργά το βράδυ του Σαββάτου έως το πρωί της Κυριακής, στη Σέττα Ευβοίας καταγράφηκαν 183 χιλιοστά, στην Αυλίδα 66 χιλιοστά και στο Θεολόγο Φθιώτιδας 83 χιλιοστά βροχής. Λόγω των διακοπών ρεύματος και των προβλημάτων στα δίκτυα επικοινωνίας, μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ-meteo στις πληγείσες περιοχές (πχ στα Ψαχνά Ευβοίας) τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Όταν γίνει η επαναφορά τους, θα υπάρξουν νεότερα στοιχεία για τις βροχοπτώσεις στις περιοχές αυτές.

 Αξιόλογη ήταν και η κεραυνική δραστηριότητα στους τρείς ανωτέρω νομούς, σύμφωνα με το σύστημα «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η εντονότερη κεραυνική δραστηριότητα εντοπίστηκε στη ευρύτερη περιοχή Ψαχνών-Στενής-Νέας Αρτάκης Ευβοίας.

Διαβάστε επίσης: