«Κουρεύονται» οι δύο τελευταίοι όροφοι του ξενοδοχείου που κρύβει την Ακρόπολη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κουρεύονται» οι δύο τελευταίοι όροφοι του ξενοδοχείου που κρύβει την Ακρόπολη
Το εν λόγω ζήτημα έλαβε πολύ μεγάλες διαστάσεις πέρυσι, μετά τις διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής πως το ξενοδοχείο «αλλοιώνει» την αισθητική εικόνα στην ευρύτερη περιοχή του Μακρυγιάννη και «κόβει» τη θέα της Ακρόπολης.

Την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων του πανύψηλου ξενοδοχείου που «κρύβει» την Ακρόπολη – ένα θέμα που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα το 2019 – αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για ένα δεκαώροφο ξενοδοχείο 5 αστέρων, επί των οδών Φαλήρου 5 και παρόδου Συγγρού 34, στην περιοχή Μακρυγιάννη, (ύψους με την απόληξη κλιμακοστασίου περίπου τα 36 μ.), το οποίο λειτουργεί κανονικά εδώ και ένα χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω ζήτημα απασχολεί τις αρχές από το 2012, ενώ έλαβε πολύ μεγάλες διαστάσεις πέρυσι, μετά τις διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής πως το ξενοδοχείο «αλλοιώνει» την αισθητική εικόνα στην ευρύτερη περιοχή του Μακρυγιάννη και «κόβει» τη θέα της Ακρόπολης.

Την αποκάλυψη για την απόφαση του ΚΑΣ έκανε η υπουργός πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Η μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΑΣ

Το θέμα του δεκαώροφου ξενοδοχείου ετέθη στο «μικροσκόπιο» του ΚΑΣ άλλες δύο φορές μέσα στο 2019.

Ειδικότερα, χθες μετά από μια δύσκολη συνεδρίαση, που ξεπέρασε σε διάρκεια τις έξι ώρες, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα για την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου.

Υπόψιν του ΚΑΣ τέθηκε χθες – κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση – ένα υπόμνημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το οποίο αιτούνταν την απόσυρση του θέματος μέχρι τον καθορισμό των όρων δόμησης και ένα δεύτερο από τον πληρεξούσιο δικηγόρο των κατοίκων της περιοχής, υπενθυμίζοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ. Το ΚΑΣ τελικά γνωμοδότησε πως «το ύψος του οικοδομήματος θα είναι 24 μέτρα όπως προβλέπει ο νόμος».

Το ιστορικό

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, η υπουργός Πολιτισμού, «το θέμα έχει ξεκινήσει από το 2012 όταν βρέθηκαν αρχαιότητες, με απόφαση Τασούλα στη συνέχεια παραπέμφθηκε στο ΚΑΣ, το οποίο επί ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωμοδότησε. Μάλιστα, είχε προηγηθεί μια υπέρ της επένδυσης απόφαση περιφερειακή του υπουργείου Πολιτισμού».

Το ξενοδοχείο είχε μπει στο στόχαστρο των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, ενώ ήδη είχαν χορηγηθεί όλες οι απαραίτητες άδειες. Με ανακοίνωσή του πέρυσι, το υπουργείο Πολιτισμού προανήγγειλε ότι θα επανεξετάσει τις ήδη χορηγηθείσες άδειες του ξενοδοχείου, το οποίο τότε ήταν έτοιμο να λειτουργήσει.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ανακοινώσει τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλει την Ακρόπολη και ειδικότερα της περιοχής Μακρυγιάννη – Κουκάκι.

Οι αποφάσεις των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος είχαν, επί της ουσίας, αναστείλει κάθε οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το μέλλον της επένδυσης.

Την ίδια στιγμή, περίπου 11. 500 πολίτες είχαν υπογράψει τη διαδικτυακή διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής Μακρυγιάννη.

Αποζημίωση

Η κυρία Μενδώνη δήλωσε ότι είναι πιθανόν ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αποζημίωση για την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων.

Όπως η ίδια εξήγησε, η αποζημίωση θα είναι ναι σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider