Μονοπάτια και πόλοι δραστηριοτήτων στον Υμηττό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μονοπάτια και πόλοι δραστηριοτήτων στον Υμηττό
Τι προβλέπει το σχέδιο για την Αναγέννηση του Υμηττού.

Τη δημιουργία δικτύου μονοπατιών πεζοπορίας συνολικού μήκους 110 χιλιομέτρων και ζωνών δραστηριοτήτων με πόλους αναψυχής στον Υμηττό προβλέπει το σχέδιο «11 Δήμοι, μία Αποστολή: Η Αναγέννηση του Υμηττού μας» του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.).

«Στόχος μας είναι να 'πάμε το βουνό' στους ανθρώπους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνστάντάτος παρουσιάζοντας το πρόγραμμα σε ειδική εκδήλωση το απόγευμα της Πέμπτης στο Δημαρχείο Ηλιούπολης. Ο ίδιος σημείωσε πως περίπου το 10% του συνολικού Ελληνικού πληθυσμού ζει γύρω από το βουνό του Υμηττού, όμως η πλειοψηφία αυτών δεν το έχουν επισκεφθεί.

«Το σχέδιο για την Αναγέννηση του Υμηττού έχει ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξή του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς και περιβαλλοντικής ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Κωνσταντάτος προσθέτοντας ότι αυτό κινείται σε πέντε άξονες:

  1. Θωράκιση Υμηττού
  2. Ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς
  3. Ανάπτυξη Περιβαλλοντικής συνείδησης
  4. Έξυπνος Υμηττός
  5. Πολιτική Προστασία και Εθελοντισμός

«Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΣΠΑΥ πέραν από τη σύγχρονη πυροπροστασία με μέσα όπως η τοποθέτηση θερμικών καμερών και υδροβόλων, είναι η άμεση αποκατάσταση καμμένων εκτάσεων, η δημιουργία βοτανικών πάρκων αναδεικνύοντας τα εκατοντάδες προστατευόμενα είδη που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή καθώς και πάρκων ψυχαγωγίας δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους της Αθήνας να επισκέπτονται την περιοχή», τόνισε ακόμη ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Όπως σημείωσε «αυτό θα γίνει μέσα από τις πύλες εισόδου στο βουνό που θα λειτουργούν σε κάθε δήμο, οι οποίες θα παρέχουν προσβασιμότητα σε όλους, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα άτομα με προβλήματα κινητικότητας».

Γιάννης Κωνσταντάτος - Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης
Ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης και πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Γιάννης Κωνσταντάτος

Σύνδεση με το Ελληνικό

Ο κ. Κωνσταντάτος, έκανε ειδική αναφορά στην επένδυση του Ελληνικού, καθώς ως πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Επένδυσης, έχει ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση μελετών προκειμένου ο Υμηττός να συνδεθεί αρμονικά με το μεγαλύτερο πάρκο που θα δημιουργηθεί μέσα στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί εύκολα να συνδυάσει μία δραστηριότητα στο βουνό με ένα περίπατο στο πάρκο και την παραλιακή ζώνη.

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Υ ανάδειξε ως χαρακτηριστικά των δυνατοτήτων των εξορμήσεων στον Υμηττού μεταξύ άλλων:

  • 20 πεζοπορικές και περιπατητικές διαδρομές συνολικού μήκους 110χλμ.
  • 7 ποδηλατικές διαδρομές 200 χλμ
  • 2 διαδρομές ορεινού τρεξίματος απο την Παιανία ως την Γλυφάδα.

Μνημόνιο Συνεργασίας με το υπουργείο Περιβάλλοντος

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης εξήγγειλε Μνημόνιο Συνεργασίας για την Αναβάθμιση του Υμηττού, το οποίο θα υπογράψει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους φορείς που εμπλέκονται στην προστασία του.

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε πως «η δική μας ευθύνη είναι να διατηρήσουμε τη μοναδική βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον του, να βελτιώσουμε την προσπελασιμότητά του - ώστε όλοι να μπορούμε να απολαύσουμε τα οφέλη της επαφής με τη φύση- και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν πόλο πρασίνου και αναψυχής για τον οποίο θα είμαστε περήφανοι».

Χρηματοδότηση

Το υπουργείο Εσωτερικών είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει το σύνολο των δράσεων που προβλέπει η μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΣΠΑΥ με στόχο την αναγέννηση του Υμηττού, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια παρουσίασης της μελέτης στο Δημαρχείο της Ηλιούπολης.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι το σύνολο των δράσεων της μελέτης μπορεί να ενταχθεί στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών που θα ανακοινωθεί στο προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider