Πενιχρά τα αποτελέσματα της δράσης του ΝΑΤΟ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πενιχρά τα αποτελέσματα της δράσης του ΝΑΤΟ

«Πενιχρά χαρακτηρίζονται τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με στόχο τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, όπως προκύπτει από έγγραφο σχετικά με την επιχείρηση της Συμμαχίας.

Η Καθημερινή της Κυριακής αποκαλύπτει το «Aide memoire» με το ιστορικό και τα έως τώρα αποτελέσματα της επιχείρησης της Συμμαχίας, υπό τη σκιά της έντονης δράσης που αναπτύσσουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο.

Στο έγγραφο γίνεται μια λεπτομερής παρουσίαση των όσων έχουν γίνει τους τελευταίους τρεις μήνες, από τις 11 Φεβρουαρίου, οπότε και αποφασίστηκε για πρώτη φορά σε επίπεδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Αφού γίνεται λεπτομερής αναφορά στο πότε και που έφτασε το κάθε πλοίο, εν συνεχεία σημειώνονται οι κινήσεις των σκαφών του ΝΑΤΟ στους τομείς δράσης, που άφηναν εκτός τη Ρόδο και το Καστελόριζο, με την Ελλάδα να προσθέτει κι έναν πέμπτο τομέα που περιλαμβάνει αυτά τα δύο νησιά.

Στο κεφάλαιο που γίνεται μια πρώτη εκτίμηση της δράσης σημειώνεται πως «έως αυτή τη στιγμή η γενική εικόνα είναι κάθε άλλο παρά ικανοποιητική», ενώ τονίζεται η αδυναμία προώθησης της δράσης στα Δωδεκάνησα, που αυξάνει τις ροές σε νησιά όπως η Σάμος.

Καυτηριάζεται ακόμη το γεγονός ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν εκμεταλλεύονται τον χρόνο που τους έχει παραχωρηθεί από την ελληνική πλευρά για περιπολία σε 24ωρη βάση.

Τονίζεται ακόμη πως σε μια περίοδο που μόνο στη Μυτιλήνη έφτασαν 5.847 πρόσφυγες και μετανάστες, τα ΝΑΤΟϊκά πλοία εντόπισαν μόλις τρία πλοιάρια, ενώ από τις 312 ώρες της περιόδου 8-20 Μαρτίου,τα πλοία του ΝΑΤΟ επιχείρησαν μόλις 183,6 ώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider