Την Πέμπτη πέφτουν οι υπογραφές για το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την Πέμπτη πέφτουν οι υπογραφές για το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης 
Το νέο αεροδρόμιο θα μπορεί να εξυπηρετεί έως και 15 εκατ. επιβάτες κάθε χρόνο.

Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου υπογράφεται από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη η σύμβαση παραχώρησης και κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης.

Το νέο αεροδρόμιο θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει η κοινοπραξία «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης Α.Ε» στην οποία συμμετέχουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ινδική GMR Airports Limited, οι οποίες πλειοδότησαν στον σχετικό διαγωνισμό με προσφορά ύψους 480 εκατ. ευρώ.

Το νέο αεροδρόμιο θα αντικαταστήσει το υπάρχον αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Θα διαθέτει κεντρικό κτήριο επιφάνειας 71.620 τμ με 19 αίθουσες αναμονής επιβατών που θα μπορεί να εξυπηρετήσει έως 15 εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο.

Ο διάδρομος προσαπογείωσης θα έχει μήκος 3.200 μέτρα με δυνατότητα επέκτασης στα 3.800 μέτρα και πλάτος 23 μέτρα. Το αεροδρόμιο θα διαθέτει 27 θέσεις στάθμευσης την πίστα, με δυνατότητα αυτόνομης προσέγγισης και απομάκρυνσης, σύστημα αποθήκευσης και διανομής καυσίμων με υπόγειο δίκτυο τροφοδοσίας αεροσκαφών για κάθε θέση στάθμευσης.

Το έργο ακόμη προβλέπει δύο πυροσβεστικούς σταθμούς, ένα αστυνομικό σταθμό, ιατρικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών, σύστημα διαχείρισης αποβλήτων, χώρους στάθμευσης για τουλάχιστον 800 οχήματα, τουριστικά λεωφορεία, ταξί και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ακόμη προβλέπεται εμπορική ζώνη 400 στρεμμάτων και η δημιουργία εκθεσιακού κέντρου.

Η κοινοπραξία θα αναλάβει και την μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότηση ενός νέου κλειστού αυτοκινητόδρομου με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και στηθαίο ασφαλείας που θα συνδέει το Καστέλι με το κεντρικό οδικό δίκτυο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider