«Διαιρεμένοι» οι αγρότες για τις μελλοντικές κινητοποιήσεις-Προβληματισμός για τα μπλόκα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Διαιρεμένοι» οι αγρότες για τις μελλοντικές κινητοποιήσεις-Προβληματισμός για τα μπλόκα
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών-Προβληματισμός για τα μπλόκα.

Με δύο διαφορετικές προσεγγίσεις αντιδρούν οι αγρότες στην κυβερνητική πολιτική καθώς από τη μια πλευρά στήνονται μπλόκα σε πολλές περιοχές της χώρας (Λάρισα, Μαγνησία, Φθιώτιδα, Βέροια, Νάουσα, Πέλλα, Σέρρες, Φλώρινα, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο) ενώ από την άλλη, ένα ποσοστό των αγροτών λέει «όχι» στα μπλόκα καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι άσκησης πίεσης για τα αιτήματά τους.

Βασικά ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, το ακατάσχετο των χρημάτων,οι κατώτερες εγγυημένες τιμές των αγροτικών προϊόντων, το αφορολόγητο πετρέλαιο, οι περικοπές στις επιδοτήσεις / ενισχύσεις, τη μείωση της παραγωγής λόγω ζημιών από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες και τα φορολογικά.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις προαναγγέλλοντας νέα μπλόκα σε όλη τη χώρα, κάτι που επιβεβαίωσε και σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας. Ωστόσο, δεν ακολουθούν όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου την ίδια «γραμμή». Ο κ. Χρήστος Γκόντιας, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Μελισσοκόμων και Αλιέων, μιλώντας στο insider.gr δηλώνει ότι: «Ψάχνουμε άλλους τρόπους να διαμαρτυρηθούμε και όχι με το κλείσιμο των δρόμων το οποίο αντιβαίνει στην ομαλότητα της κοινωνικής ζωής. Έχουμε μια συγκέντρωση στη Δράμα αύριο, θα γίνει και συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή προκειμένου να αποφασίσουμε για τον τρόπο που θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας».

Μαρούδας: Αντί για Νόμπελ Ειρήνης να τους προτείνουμε για το Νόμπελ Αυταρχισμού

Το περιστατικό κλήτευσης των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας Λάρισας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, για να δικαστούν την 1η Μαρτίου με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών έχει πυροδοτήσει το κλίμα δημιουργώντας την άμεση αντίδραση εκπροσώπων του κλάδου. Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας εξέφρασε την αγανάκτηση του κλάδου για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το θέμα η κυβέρνηση. Όπως σημείωσε:

«Είναι πολιτική απόφαση όχι απλά της περικοπής του αγώνα μας αλλά να σύρει εκπροσώπους των ομοσπονδιών και αγρότες σε δικαστήριο χωρίς καν απολογία όπως είναι η πάγια τακτικά. Μιλάμε για μια πρωτοφανή ενέργεια που σκοπό έχει να τρομοκρατήσεις τους αγρότες που συμμετέχουν αλλά και αυτούς που θα βγουν τις επόμενες ημέρες και θα ενισχύσουν και το δικό μας μπλόκο και θα στήσουν νέα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα. Σκοπό έχει να ποινικοποιήσει τους αγώνες μας σε μια με πολλά εισαγωγικά δημοκρατική κυβέρνηση όπως θέλουν να λέγονται. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν ούτε και από τις πιο αντιδραστικές κυβερνήσεις που υπήρχαν στον τόπο. Κάποιοι θέλουν να προτείνουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Πιστεύουμε να τους προτείνουμε για το Νόμπελ αυταρχισμού». Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την πλευρά του έδειξε «ξαφνιασμένο» από την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Δικαιοσύνη.

«Μας κάνει εντύπωση η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε στην προκειμένη περίπτωση η Δικαιοσύνη, ωστόσο δεν κρίνουμε το έργο της, παρά μόνο προβληματιζόμαστε», δήλωσε χθες το βράδυ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Νωρίτερα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, δικηγόρος και βουλευτής Λάρισας, είχε δηλώσει ότι η απόφαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας για απευθείας κλήση στο ακροατήριο των δέκα αγροτών του μπλόκου του Νίκαιας, είναι «νόμιμη μεν, αλλά βεβιασμένη και αντιβαίνουσα στο τεκμήριο της αθωότητας».

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Σε τεταμένο κλίμα αναμένεται να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων να καλεί σε μαζική συμμετοχή.

«Καλούμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να βγουν στα μπλόκα, ενισχύοντας το μέτωπο του αγώνα. Ν’ αγωνιστούμε, πιο μαζικά και πιο δυνατά, ενάντια στις επιπτώσεις σε βάρος μας από την ΚΑΠ της ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Αυτές οι πολιτικές υπηρετούν και στηρίζουν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών του μόχθου μας: Τους εμποροβιομήχανους που, για ν’ αυξήσουν τα κέρδη τους, κατεβάζουν στα τάρταρα τις τιμές παραγωγού σε όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Τα μονοπώλια που, κερδοσκοπώντας ασύστολα, ανεβάζουν στα ουράνια τις τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι μάταια κοπιάζει να μας τρομοκρατήσει. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, η αγροτιά που μάχεται στα μπλόκα για την επιβίωσή της, δεν πρόκειται να φοβηθεί και να κάνει πίσω. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, ακόμα πιο μαζικά, δυνατά κι αποφασιστικά. Η απάντησή μας στον αυταρχισμό, στην τρομοκρατία και στην αντιδημοκρατικότητα της κυβέρνησης θα δοθεί με την ενίσχυση των υπαρχόντων και το στήσιμο νέων μπλόκων απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας», αναφέρουν στην τελευταία τους ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider