Ιδιαίτερα κερδισμένη έχει βγει η Societe Generale από το στοίχημά της στο ζλότι, δικαιώνοντας τη μοναδική επιθετική (bullish) στρατηγική της γαλλικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος.

Η Societe στοιχημάτισε στην ανθεκτικότητα της πολωνικής οικονομίας αγοράζοντας ζλότι με ευρώ και κατόρθωσε να αναδειχθεί ο μοναδικός κερδισμένος από επενδύσεις σε νομίσματα των αναδυόμενων αγορών το τελευταίο διάστημα που οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών έχουν χαμηλώσει τις «μηχανές».

«Η ισορροπία των κινδύνων μειώνεται αποφασιστικά», αναφέρει σε σημείωμά του ο Jason Daw, αρμόδιος επενδύσεων σε συνάλλαγμα της Societe Generale στην Σινγκαπούρη. Όπως εξηγεί, «η μοναδική επιθετική (bullish) στρατηγική μας στις αγορές συναλλάγματος έγκειται στην πώληση ευρώ για την αγορά ζλότι λόγω του υπερβολικού πριμ πολιτικού κινδύνου που προσφέρει, την αυξημένης ανθεκτικότητας της πολωνικής οικονομίας και των αξιόλογων αποτιμήσεων που παρέχουν στήριξη στην ενίσχυση του zloty».

Το πολωνικό νόμισμα ενισχυόταν κατά 0,2%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 4,2662 έναντι του ευρώ νωρίτερα στη Βαρσοβία, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των 24 νομισμάτων αναπτυσσόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg.

Όπως εξηγεί η Societe, οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν στην πλειονότητά τους προεξοφληθεί ήδη στην αποτίμηση του ζλότι, το οποίο μάλιστα αντλεί ώθηση από την αυξημένη εγχώρια ζήτηση και την περιορισμένη έκθεση της Πολωνίας στην επιβραδυνούμενη κινεζική οικονομία.