Στο 1,1 τρισ. ευρώ φτάνει το κόστος που θα πρέπει να επιμεριστούν οι μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι του κόσμου, όπως η JP Morgan Chase και η HSBC, προκειμένου να αποφευχθεί άλλη μια κρίση όπως αυτή που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers.  

To Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board –FSB), το οποίο δημιουργήθηκε από τις χώρες του G20 μετά την εκδήλωση της κρίσης, δημοσίευσε το πλάνο για την αντιμετώπιση περιστατικών χρεοκοπίας τραπεζών που είναι «πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν».

Όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο τη Δευτέρα οι 30 πιο σημαντικές συστημικές τράπεζες του κόσμο θα πρέπει μέχρι το 2019 να διαθέτουν μηχανισμό απορρόφησης ζημιών ίσο με τουλάχιστον το 16% των σταθμισμένων με κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού τους (risk weighted assets). Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 18% το 2022.

Η επιβολή του μέτρου αυτού αναμένεται να προκαλέσει στις συστημικές τράπεζες έλλειμμα κεφαλαίων που θα κυμανθεί από τα 457 δισ. έως και το 1,1 τρισ. ευρώ, ανάλογα με το είδος των στοιχείων ενεργητικού. Αν αποκλειστούν οι τέσσερις κινεζικές τράπεζες που περιλαμβάνονται στη λίστα των 30 πιο συστημικά σημαντικών τραπεζών του κόσμου το ποσό πέφτει στα 107 με 776 δισ. ευρώ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και επικεφαλής του FSB, Mark Carney, χαρακτήρισε την απόφαση ως «καθοριστικής σημασίας» στη προσπάθεια των ρυθμιστικών αρχών να σιγουρέψουν ότι ενδεχόμενη κατάρρευση μιας μεγάλης τράπεζας δεν θα προκαλέσει μια οικονομική κρίση. Παρόλα αυτά το FSB προειδοποίησε πως αναμένεται ακόμη να γίνουν περαιτέρω εργασίες σε ένα εύρος προβλημάτων πριν επιτευχθεί αυτός ο στόχος.