Παρόλο που ο αγαπημένος κατάσκοπος, James Bond, μας είχε συνηθίσει, ήδη από το ντεμπούτο της πρώτης ταινίας, το 1962, να μάχεται με το Walther PPK ανά χείρας, στην τελευταία ενσάρκωσή του στη μεγάλη οθόνη κάνει τη διαφορά και βάζει στην άκρη τις συνήθειές του. Στο Spectre φαίνεται να εμπιστεύεται τον ανταγωνισμό κρατώντας στα χέρια του ένα όπλο της Heckler & Koch.

Η εμφανής αλλαγή των συνηθειών του 007 στο «Spectre» έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση, ο νούμερο ένα πελάτης της Heckler & Koch, εγκαταλείπει το ρόλο του κύριου αγοραστή στατιωτικού οπλισμού ισχυριζόμενη πως τo μοντέλο G36, που χρησιμοποιεί για περισσότερα απο 20 χρόνια, δεν πυροβολεί ευθεία σε συνθήκες ζέστης.

Βέβαια αποδεικνύεται πως ο πιο γνωστός κατάσκοπος, δεν είναι ο μόνος που στρέφει την προσοχή του VP9 Heckler, το οποίο τροφοδοτείται από γεμιστήρα διπλής στοίβαξης, χωρητικότητας 15 φυσιγγίων. Οι λάτρεις του συγκεκριμένου όπλου στις ΗΠΑ συρρέουν να αποκτήσουν το πιστόλι των 719 δολαρίων. To VP9 γνωρίζει μεγάλη άνθιση μετά τη ρήξη με τις γερμανικές αρχές η οποία ώθησε τα ομόλογα της εταιρείας με έδρα το Oberndorf, να κατρακυλίσουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων χρόνων, τον Απρίλιο.

Το 9 χιλιοστών, περίστροφο VP9 πρωτοσυστήθηκε στο κοινό τον Ιούνιο του 2014, αν και είχε ανεπίσημα ανακοινωθεί από τη διάσημη γερμανική εταιρεία στην μεγαλύτερη έκθεση φορητού οπλισμού στο Shot Show 2014, τον Ιανουάριο στο Λας Βέγκας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κατασκευή του διήρκεσε τέσσερα χρόνια και η πρωτοπορία του συνίσταται στο γεγονός πως πρόκειται για το πρώτο πιστόλι που πυροδοτείται από επικρουστήρα, κάνοντας έτσι ευκολότερη τη χρήση του. Η «American Rifleman» μάλιστα, η επίσημη εφημερίδα της Εθνικής Ένωσης Όπλων της Αμερικής απένειμε στο VP9 το χρυσό βραβείο «Golden Bullseye» χαρακτηρίζοντάς το «πιστόλι του 2015».

Το μοντέλο που μέχρι στιγμής κυριαρχεί στις πωλήσεις της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική, πηγαίνει χέρι χέρι με το μεγαλύτερο VP40 καθώς και με το εύκολο στη μεταφορά P30SK. Εξαιτίας αυτού η εταιρεία ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα επικεντρωθεί περισσότερο στις αμερικανικές αγορές, οι οποίες σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες του αμερικανού προέδρου για ισχυροποίηση των νόμων περί οπλοφορίας οπλοκατοχής έχουν οδηγήσει σε επιπλέον αύξηση των πωλήσεων - οι περισσότεροι σπεύδουν να προμηθευτούν όπλο πριν οι νόμοι τους το απαγορεύσουν.

Σύμφωνα με υπολογισμούς μάλιστα οι πωλήσεις του 2015 αναμένεται να ξεπεράσουν τον αριθμό ρεκόρ που καταγράφηκε το 2013, αφού ήδη τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους  υποβλήθηκαν 15,6 εκατ. αιτήσεις, όπως μαρτυρούν τα αρχεία του ποινικού μητρώου.

Τα εν λόγω περίστροφα της Heckler & Koch μάλιστα συνέβαλαν στο διπλασιασμό σχεδόν των λετουργικών κερδών που άγγιξε τα  13,4 εκατ ευρώ (15 εκατ. δολάρια) κατά το πρώτο εξάμηνο, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 40% φτάνοντας στα 89,9 εκάτ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ταυτόχρονα, οι ζημιές παραμένουν στα 2,6 εκατ. ευρώ, παρόλο που η εισαγωγή της H&K AG στη Euronext, μπορεί να σηματοδοτήσει την πρόσβαση σε κεφάλαια πέρα από τις αγορές χρεογράφων .

Η Heckler παρέλυσε από την κάμψη των γερμανικών εξαγωγών, με 131 εκατ. ευρώ από παραγγελίες να βρίσκονται σε καθυστέρηση μετά τη σκληρή στάση που αποφάσισε να κρατήσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου το 2013. Επιπλέον, η ανησυχία για το G36 ίσως να ενέχει μια δόση υπερβολής, με τον στρατό να προγραμματίζει την αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων αν κάποιο από τα 167.000 αποδειχθεί ελαττωματικό και δεν έχει αντικατασταθεί. Ταυτόχρονα, έχει δρομολογηθεί  μια παραγγελία 18 εκατ. ευρώ για 1.200 τουφέκια G27P και πολυβόλα MG4. Τέλος, στην έκθεση της 14ης Οκτωβρίου γερμανοί στρατιώτες δήλωσαν πως εμπιστεύονται περισσότερο το τουφέκι και εξήραν την αξιοπιστία του.

Η εμφάνιση του VP9 στο «Spectre»  θα μπορούσε να συμβάλει στο να αποκατασταθεί το προφίλ της εταιρείας από τους λάτρεις του πράκτορα 007, αν και μέχρι την προβολή της ταινίας δεν αποσαφηνίζεται αν to VP9 θα είναι το όπλο του James Bond, τον οποίο υποδύεται ο Daniel Craig, ή περιέρχεται σε εκείνον μέσα από ευφάνταστες και αγωνιώδεις περιστάσεις, όπως εκείνη που θέλει το όπλο να κατάσχεται αφότου έχει συντρίψει έναν αντίπαλο.

Η ίδια η εταιρεία βέβαια δήλωσε ότι δεν υπήρξε επίσημη συνεργασία για προωθητική ενέργεια με την εταιρεία παραγωγής παρόλο που δεν αρνήθηκε πως ο μαυροφορεμένος Craig σε κάποια σκηνή κρατάει ένα VP9.  Από πλευράς τους τόσο η Sony Corp. όσο και το στούντιο MGM αρνήθηκαν να σχολιάσουν την ύπαρξη ή μη συνεργασίας. Όσο για την Eon Productions, οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας για το συγκεκριμένο θέμα χαρακτηρίστηκε αποτυχημένη.

Ο Bond έμεινε πιστός στο Walther PPK του μέχρι την ταινία του 1997 με τίτλο «Tomorrow Never Dies», όπου αναβάθμισε το πιστόλι του με το βαρύτερο Walther P99, πριν ξαναγυρίσει στο παλαιότερο μοντέλο. Επιπλέον στο Skyfall, την τελευταία ταινία, είδαμε τον κατάσκοπο να χρησιμοποιεί ένα Heckler HK416, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Licensed to Kill.

Στα μυθιστορήματα του Ίαν Φλέμινγκ βέβαια, ο 007 κρατά ένα Beretta 418 και χρησιμοποιεί ένα Smith & Wesson και ένα Colt πριν αποκτήσει το περιβόητο Walther.
Ενώ όμως η στρατηγική της Heckler’s για αυξημένες πωλήσεις σε αμερικανούς καταναλωτές φαίνεται να αποδίδει καρπούς, οι Γερμανοί πολιτικοί εξακολουθούν να ανησυχούν ότι τα όπλα θα μπορούσαν να πέσουν σε λάθος χέρια την ώρα μάλισα που ο ισολογισμός της εταιρείας κρίνεται αναγκαίο να εξυγυανθεί...