Η Κίνα, και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ο μεγαλύτερος χαμένος από την ισχυροποίηση του δολαρίου, εκτιμούν οι αναλυτές που «βλέπουν» το Πεκίνο να οδηγείται αναγκαστικά σε υποτίμηση του γουάν.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας όταν προχώρησε την Τετάρτη σε μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας γουάν/δολαρίου στο 6,4140, τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011.

Η Κίνα έχει υιοθετήσει τη σταθερή ισοτιμία δολαρίου/γουάν με στόχο τη μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα, αν και αυτό σημαίνει ότι όταν ανατιμάται το δολάριο –λόγω των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed- έναντι των περισσότερων νομισμάτων, το ίδιο κάνει και το γουάν. Η κινεζική οικονομία, όμως, έχει διπλάσια εξάρτηση από το εμπόριο, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.

«Αυτό είναι πρόβλημα», σχολιάζει ο Yukon Huang, κορυφαίο στέλεχος της Carnegie Endowment στην Ουάσιγκτον. «Η υπερβολική ανατίμηση την ώρα που η οικονομία βυθίζεται δεν είναι καλό πράγμα», προειδοποιεί.

Ο Huang, καθώς και πολλοί άλλοι αναλυτές, εκτιμούν ότι η Κίνα δεν θα επιτρέψουν να συμβεί αυτό, αφήνοντας το γουάν να υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου. Μια τέτοια ενέργεια, όμως, αναμένεται να σηκώσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις στο εσωτερικών των ΗΠΑ που βρίσκεται ήδη σε προεκλογική τροχιά.

 «Είναι εγκλωβισμένοι», εξηγεί ο Huang. «Αν υποτιμήσουν το νόμισμα, θα δεχθούν επίθεση», αν και πρέπει να το κάνουν, καταλήγει.

Οι επιπτώσεις από την ισχυροποίηση του δολαρίου σταθερά από τα μέσα του 2014 (άνω του 20% έναντι του βασικού καλαθιού νομισμάτων) έχουν γίνει ήδη αισθητές στην αμερικανική οικονομία. Οι εξαγωγικές εταιρείες έχουν γίνει λιγότερο ανταγωνιστικές στις παγκόσμιες αγορές, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην πτώση των εξαγωγών κατά 4,3% το πρώτο 10μηνο του έτους.

Ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις έχει επιφέρει το ισχυρό δολάριο –άρα και γουν- στην Κίνα όπου το 2014 οι εμπορικές συναλλαγές αναλογούσαν στο 42% του ΑΕΠ έναντι 23% στις ΗΠΑ.

Η απότομη ανατίμηση του δολαρίου κατά 10% οδηγεί σε επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs. «Η Κίνα είναι πιο ανοιχτή στο εμπόριο, οπότε η ίδια μεταβολή της ισοτιμίας θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στο ΑΕΠ», σχολιάζει ο επικεφαλής αναλυτής της GS, Jan Hatzius.

Το γουάν έχει ενισχυθεί κατά 15% από τα μέσα του 2014 και η ανατίμηση αυτή συνέπεσε με την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και την πτώση της ανταγωνιστικότητάς της σε χώρες όπως το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη λόγω του υψηλότερου κόστους εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, τα τελευταία 10 έτη το κινεζικό νόμισμα κατέγραψε αύξηση 26% έναντι του δολαρίου, τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά το ελβετικό φράγκο που ενισχύθηκε κατά 31%.

«Η Κίνα θα συνεχίσει να δέχεται αποπληθωριστικές πιέσεις, ιδίως στον μεταποιητικό της κλάδο, εάν το γουάν συνεχίσει να ανατιμάται μαζί με το δολάριο», εκτιμά ο Xiao Geng, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.