Προς Ανατολάς στρέφονται τα γαλλικά chateaux, σε μια προσπάθεια να δώσουν ώθηση στις πωλήσεις των ακριβότερων επωνυμιών κρασιού και σαμπάνιας παγκοσμίως, ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την αναιμική ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Η εποχή που οι κινέζοι καταναλωτές δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν ένα Bordeaux από ένα αναψυκτικό έχει περάσει ανεπιστρεπτί, υποστηρίζει ο Philippe Sereys de Rothschild, πρόεδρος της Shampagne Barons de Rothschild, γνωστή για τις περίφημες σαμπάνιες της.

Η οικογένεια Rothschild, η οποία παρέχει μερικές από τις πιο ακριβοπληρωμένες ετικέτες κρασιού και σαμπάνιας παγκοσμίως, στοιχηματίζει ότι οι εύποροι Κινέζοι γίνουν φανατικοί καταναλωτές σαμπάνιας, ακριβώς όπως συνέβη και με το ερυθρό γαλλικό κρασί. Ήδη, το 10% της σπάνιας vintage σαμπάνιας του 2006 διατέθηκε στις αγορές της ενδοχώρας και του Χονγκ Κονγκ. Ο ουρανίσκος των Κινέζων είναι εξίσου εκλεπτυσμένος με όλων των άλλων οινογνωστών παγκοσμίως, διαβεβαιώνει ο Sereys de Rothschild. «Οι Κινέζοι έχουν αποκτήσει εκπληκτικές γνώσεις σχετικά με το κρασί και το λατρεύουν», προσθέτει.

Εν μέσω ύφεσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, οι γάλλοι οινοπαραγωγοί έχουν στραφεί στις ασιατικές αγορές αναζητώντας ευκαιρίες ανάπτυξης. Οι κινέζοι οινόφιλοι έχουν λατρέψει σε τέτοιο βαθμό το κρασί που έχουν εκτοξεύσει τη ζήτηση και, φυσικά, την τιμή του. Οι πιο δημοφιλείς γαλλικές επωνυμίες αυτή τη στιγμή στην Κίνα είναι οι Mouton Rothschild και Chateau Lafite.

Μια φιάλη της βασικής σειράς Champagne Barons de Rothschild, η οποία προέρχεται από μείξη πολλών vintage ποικιλιών, διατίθεται στην αγορά προς 80 δολάρια περίπου, ενώ το vintage του 2006 -το πρώτο μονοποικιλιακό του συγκεκριμένου chateau- πουλιέται στα 350 δολάρια περίπου. Στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ έχουν διατεθεί περίπου 500-600 φιάλες από το vintage του 2006, από τις 7.000 που κυκλοφόρησαν συνολικά.

Σύμφωνα με τον Sereys de Rothschild, το συγκεκριμένο premium προϊόν δεν απειλείται από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, ούτε από την πάταξη της διαφοράς. Το τελευταίο διάστημα έχουν κλιμακωθεί οι προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη διαφθορά, συμπαρασύροντας γνωστούς οίκους πολυτελών ειδών, όπως η Louis Vitton, η οποία αναγκάστηκε να κλείσει τα καταστήματά της. Η διαφθορά θεωρείται άρρητα συνδεδεμένοι με τις πολυτελείς επωνυμίες, καθώς τα εν λόγω ακριβά δώρα χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην Κίνα για τους σκοπούς του χρηματισμού, αντί για χρήματα.

Παρ’ όλα αυτά, ο Sereys de Rothschild εξηγεί ότι αυτή η εξέλιξη δεν απειλεί τη ναυαρχίδα της οικογένειάς του. «Πρόκειται για το πρώτο vintage που διαθέτουμε στην Κίνα και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να συνδεθεί με τη διαφθορά. Παράγουμε μια ελάχιστη ποσότητα, μόλις 7.000 φιαλών, που απευθύνονται στους γνώστες», αναφέρει χαρακτηριστικά.