Πικρό «déjà vu» για τις τράπεζες στο Ντουμπάι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πικρό «déjà vu» για τις τράπεζες στο Ντουμπάι

Ένα οδυνηρό «déjà vu» ζουν οι τράπεζες του Ντουμπάι, καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας, η πανωλεθρία των εμπορευμάτων και οι αυστηροί κανονισμοί αποπληρωμής δανείων τρέπουν τις δανειζόμενες επιχειρήσεις σε… άτακτη φυγή.

Το τελευταίο διάστημα, αυξάνεται ο ρυθμός με τον οποίο οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων εγκαταλείπουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αφήνοντας «φέσια» στις τράπεζες, όπως προειδοποιεί η Emirates NBD PJSC.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, οι ΜμΕ που έχουν φύγει άφησαν συνολικά χρέη στις τράπεζες που ξεπερνούν τα 5 δισ. ντιρχάμ (1,36 δισ. ευρώ).

Το ανησυχητικό είναι, όπως τονίζει, ότι το φαινόμενο επεκτείνεται και στη χρηματοδότηση εμπορευμάτων, φέρνοντας στη μνήμη τις μαζικές εξόδους των επιχειρήσεων κατά την κρίση του 2009, προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες του αυστηρού πτωχευτικού δικαίου που ισχύει στα εμιράτα.

Ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας προς αυτή την κατεύθυνση είναι η βύθιση στις τιμές των εμπορευμάτων, κυρίως του πετρελαίου, οι συνέπειες της οποίας είναι ακόμη πιο αισθητές στις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις.

«Κάποιες τράπεζες αντέδρασαν στην πτώση των τιμών των εμπορευμάτων με αναδίπλωση της χρηματοδοτικής πολιτικής τους και επιβολή πιο αυστηρών κριτηρίων πιστώσεων, γεγονός που ενέτεινε τις πιέσεις», εξηγεί ο Shabbir Malik, αναλυτής της EFG-Hermes Holding SAE. «Την τελευταία διετία, βλέπουμε τις προβλέψεις των τραπεζών να αυξάνονται ως συνέπεια αυτών των “λιποταξιών” και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος των ΜμΕ».

Παρά τις προσπάθειες του Ντουμπάι να αναπτύξει τον τουριστικό βραχίονα της οικονομίας του και να μετατραπεί σε συναλλακτικό κέντρο για κάθε είδους εμπορεύματα, από χρυσό και διαμάντια έως τσάι και μαργαριτάρια, δεν κατόρθωσε να περιορίσει την τεράστια εξάρτησή του από το πετρέλαιο.

Καθησυχαστική είναι, ωστόσο, η κατάσταση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίες βλέπουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται. Η Emaar Properties PJSC, ανακοίνωσε αύξηση κερδών 31% το γ’ τρίμηνο, ενώ η Dubai Islamic Bank κατέγραψε άλμα 44% στην τριμηνιαία κερδοφορία της.

«Αυτή στη στιγμή, το πρόβλημα εμφανίζεται μόνο στη μικρή πλευρά της οικονομίας», επιβεβαιώνει ο Shabbir της EFG. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των λιποτακτών δεν πλησιάζει καν την κλίμακα του προβλήματος το 2009. Προς το παρόν, δεν διαφαίνονται ενδείξεις πιέσεων στον τομέα των μεγάλων επιχειρήσεων», προσθέτει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider