Τι θα φέρει ο εμπορικός πόλεμος στην παγκόσμια οικονομία το 2019

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι θα φέρει ο εμπορικός πόλεμος στην παγκόσμια οικονομία το 2019
Ο αντίκτυπος είναι ορατός ήδη στις χρηματοοικονομικές αγορές, με τον S&P 500 να χάνει 6 ποσοστιαίες μονάδες φέτος λόγω του εμπορικού πολέμου. Τι εκτιμούν οι οικονομολόγοι.

Μπορεί οι εμπορικοί πόλεμοι να ξέσπασαν το 2018, αλλά το 2019 θα νιώσουμε τις επιπτώσεις, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Ήδη, υπάρχουν απώλειες: η GoPro σκοπεύει να μεταφέρει από την Κίνα την παραγωγή των καμερών της που είναι δημοφιλείς στις ΗΠΑ έως το επόμενο καλοκαίρι. Θα είναι το πρώτο brand ηλεκτρονικών ειδών που προχωρά σε τέτοια ενέργεια. Η FedEx, από την άλλη, χαμήλωσε τον πήχη των κερδών της και μειώνει τη δυναμικότητά της.

«Οποιαδήποτε παρέμβαση στο εμπόριο ισοδυναμεί με έναν νέο φόρο για την οικονομία», σχολιάζει ο Χαμίντ Μογκαντάμ, διευθύνων σύμβουλος της Prologis με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που διαθέτει 4.000 εγκαταστάσεις logistics διεθνώς. «Και η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί εξαιτίας αυτού», συμπληρώνει.

Ο αντίκτυπος είναι ορατός ήδη στις χρηματοοικονομικές αγορές. Η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι οι ειδήσεις μόνο για τον επερχόμενο εμπορικό πόλεμο έχουν προκαλέσει απώλειες 6 ποσοστιαίων μονάδων στον δείκτη S&P 500 φέτος. Το κινεζικό χρηματιστήριο συρρικνώθηκε κατά 2 τρισ. δολάρια, σε όρους αξίας, το 2018 και έγινε μια αμυντική αγορά (bear market).

Τα πρόσφατα στοιχεία επιτείνουν τις ανησυχίες ότι το εμπόριο θα εξελιχθεί σε τροχοπέδη για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας τον επόμενο χρόνο. Οι Αμερικανοί καταναλωτές κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι είναι για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, με τον αντίστοιχο δείκτη να υποχωρεί στα χαμηλά δύο ετών, ενώ οι εταιρείες αναμένουν συρρίκνωση κερδών το 2019.

world trade

Τι εκτιμούν οι οικονομολόγοι

Για την παγκόσμια οικονομία, η απειλή του εμπορικού πολέμου έχει εξασθενήσει αλλά δεν έχει εξαλειφθεί, επισημαίνει ο Τομ Όρλικ από το Bloomberg Economics.

Τρεις είναι οι βασικοί κίνδυνοι, σύμφωνα με τον ίδιο:

  • Πρώτον, οι συνομιλίες 90 ημερών μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ μπορεί να καταλήξουν σε αδιέξοδο και να ακολουθήσουν αυξήσεις στους δασμούς.
  • Δεύτερον, ακόμη κι εάν δεν αυξηθούν οι δεσμοί, η εμπροσθοβαρείς εξαγωγές το 2018 θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποστολών το 2019.
  • Τέλος, από τις έρευνες του PMI προκύπτει εξασθένηση της ζήτησης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το διεθνές εμπόριο θα υποχωρήσει κατά 4% το 2019 σε όρους όγκου, από 4,2% φέτος και 5,2% το 2017, Προειδοποιούν δε ότι τα εμπόδια στις εμπορικές συναλλαγές θα γίνουν πιο ορατά.

Η Ευρώπη δεν είναι θωρακισμένη. Παρότι ο κλάδος μηχανολογικού εξοπλισμού στη Γερμανία αναμένεται να δει αύξηση της παραγωγής στα επίπεδα-ρεκόρ των 228 δισ. ευρώ, οι εμπορικές διενέξεις αναμένεται να σηματοδοτήσουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, σύμφωνα με την κλαδική ένωση VDMA. Η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 5% περίπου σε πραγματικούς όρους το 2018 προτού επιβραδυνθεί σε ρυθμούς 2% το επόμενο έτος.

Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς στην εισαγωγή προϊόντων από την Ευρώπη και την Ιαπωνία -μια κίνηση που θα καταστρέψει τις σχέσεις με ορισμένες από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου, είναι μια απόδειξη του κινδύνου να προκύψουν απρόσμενες εξελίξεις που μπορεί εύκολα να επιδεινώσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις.

Οι «εμπορικές αποκλίσεις» από το 2018 και η «αναμονή των δασμών» το 2019 αναμένεται να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την αβεβαιότητα και συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τα εμπορικά και επενδυτικά σχέδια», σύμφωνα με τον Σίζαρ Ρόχας, οικονομολόγος της Citigroup.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία έως την προθεσμία της 1ης Μαρτίου. Εάν το καταφέρουν, θα διαλυθούν τα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία. Για την ώρα, όμως, η απειλή της επιδείνωσης των εμπορικών σχέσεων ρίχνει βαριά σκιά πάνω από τις επιχειρήσεις που αναστέλλουν την επέκτασή τους.

«Από πλευράς επιχειρήσεων, το ερώτημα είναι πόσο ακόμη θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», καταλήγει ο Σκοτ Φίσερ, διευθύνων σύμβουλος της Dippin' Dots.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider