Εκλογικός συναγερμός για τον Ερντογάν ο κίνδυνος ύφεσης της Τουρκίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογικός συναγερμός για τον Ερντογάν ο κίνδυνος ύφεσης της Τουρκίας
Πόσο καιρό θα διαρκέσει η οικονομική επιβράδυνση και τι θα κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τώρα που οι τοπικές εκλογές απέχουν λίγους μήνες

Η «ώρα της αλήθειας» έχει φτάσει για την Τουρκία, ωστόσο το ερώτημα που γεννάται είναι πόσο καιρό θα διαρκέσει η οικονομική επιβράδυνση και τι θα κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τώρα που οι τοπικές εκλογές απέχουν λίγους μήνες.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής προσπαθεί να καλύψει δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης. Ωστόσο τα σημάδια κατάρρευσης της λίρας τον Αύγουστο και η επακόλουθη αύξηση του κόστους δανεισμού αποδεικνύονται το ίδιο επιζήμιες για την προοπτική της Τουρκίας όσο και η απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια.

Τα δεδομένα της Δευτέρας έδειξαν ότι το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο εν συγκρίσει με το προηγούμενο αντίστοιχο διάστημα ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για την βραδύτερη ετήσια ανάπτυξη της χώρας από το 2016. Η ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία αποτελεί περίπου τα δύο τρίτα της οικονομίας, έχει πέσει σχεδόν έξι φορές.

Μια πληγωμένη οικονομία ωστόσο αποτελεί σημαντική επιπλοκή για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος οικοδόμησε το πολιτικό του αφήγημα στην επιταχυνόμενη ανάπτυξη. Θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να μπει στην τοπικές εκλογές του Μαρτίου, εφαρμόζοντας μια πολιτική λιτότητας, δεδομένης και της ζημίας στην πραγματική οικονομία, αναφέρει ο αναλυτής της MAdley global Advisor, Νίγκελ Ρέντελ.

«Κάποια χαλάρωση στη νομισματική ή / και δημοσιονομική πολιτική φαίνεται πιθανή στις αρχές του 2019 ως προστατευτικό μαξιλάρι στην εγχώρια οικονομία» δήλωσε ο Ρ’εντελ. «Οι επενδυτές θα προτιμούσαν άλλωστε οι χαράσσοντες πολιτική να σκοτώσουν τον « δράκο του πληθωρισμού »πριν προσπαθήσουν να αναστήσουν την εγχώρια οικονομία».

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση προσπαθεί ήδη να αυξήσει την ζήτηση των καταναλωτών μειώνοντας τους φόρους σε αυτοκίνητα, λευκά είδη και έπιπλα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση της χώρας η οικονομία υποχώρησε 1,1% σε τριμηνιαία βάση την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε το τελευταίο τρίμηνο κατά 1,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με 5,3% κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η επιβράδυνση αντισταθμίστηκε από το καθαρό εμπόριο καθώς οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο και οι εισαγωγές μειώθηκαν. Η συμβολή του καθαρού εμπορίου στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης ήταν 6,7 ποσοστιαίες μονάδες για το πρόσφατο τρίμηνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,1% σε ετήσια βάση σ το τρίτο τρίμηνο, ποσοστό πολύ μικρότερο εν συγκρίσει με την άνοδο κατά 6,4% τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η ανάπτυξη θα μετατοπιστεί στο 0,4% το 2019 από 3,5% φέτος λόγω της ασθενέστερης λίρας και του υψηλότερου κόστους δανεισμού. Η Moody's Investors Service εκτιμά ότι το 2019 θα καταγραφεί 2% υποχώρηση ενώ η Citigroup Inc. προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3,3% το επόμενο έτος λόγω της υποτονικής εγχώριας ζήτησης.

Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην κεντρική τράπεζα, η οποία αναθεωρεί τα επιτόκια την Πέμπτη. Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας κατέγραψε μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη επιβράδυνση, μετά από την ανοδική πορεία των 15 τελευταίων χρόνων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider