Άλμα στα 7 δισ. θα κάνει ο τζίρος φαρμάκων για τη βελτίωση της μνήμης

Γιάννης Δεβετζόγλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άλμα στα 7 δισ. θα κάνει ο τζίρος φαρμάκων για τη βελτίωση της μνήμης

Τα 7 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει ο παγκόσμιος τζίρος των συμπληρωμάτων διατροφής σε 6 χρόνια. Το αντίστοιχο ποσό σήμερα είναι 4 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Zion Market Research για τα συμπληρώματα διατροφής που αναγράφουν ότι βελτιώνουν τις γνωσιακές λειτουργίες και τονώνουν τη μνήμη σε υγιή άτομα. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη και ψύχωση μαζί με νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Alzheimer, η σχιζοφρένεια κ.ά.

Οι δύο βασικοί παράγοντες που αναμένεται να αυξήσουν τον τζίρο είναι η αύξηση του μέσου όρου ζωής, καθώς και νέες διαγνώσεις που γίνονται ολοένα και σε περισσότερα άτομα με νευρολογικές διαταραχές, που μέχρι πριν μερικά χρόνια παρέμεναν αδιάγνωστα. Σήμερα, περισσότερα από 46 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 131,5 εκατ. άτομα μέχρι το 2040-50.

Οι υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις για την παραγωγή αυτών των φαρμάκων σε συνδυασμό με τις ηθικές αναστολές περιορίζουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της κατηγορίας. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια αναξιοποίητη αγορά με σημαντικές ευκαιρίες, εξ ου και οι συνεχείς κλινικές δοκιμές που διεξάγονται από τους παίκτες που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

Ο μεγαλύτερος καταναλωτής αυτών των σκευασμάτων είναι η Βόρεια Αμερική η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% της συνολικής αγοράς. Σύμφωνα με το Γραφείο Αναφοράς Πληθυσμού το 2013 υπήρχαν 5 εκατ. ασθενείς με Alzheimer στη Βόρεια Αμερική και αναμένεται να φθάσουν στα 14 εκατ. το 2050. Επιπλέον, παράγοντες όπως η καλύτερη επίγνωση της υγείας σχετικά με τα οφέλη των "'έξυπνων" φαρμάκων και των φαρμάκων που ενισχύουν την μνήμη προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της σχετικής αγοράς και στο μέλλον.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, αντιπροσώπευε περίπου το 30% των παγκόσμιων εσόδων της κατηγορίας μέχρι το 2017. Η περιοχή έχει έναν ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό ατόμων Τρίτης Ηλικίας που χαρακτηρίζεται από μείωση του ποσοστού θνησιμότητας και υψηλότερο ποσοστό προσδόκιμου ζωής. Ο γηριατρικός πληθυσμός είναι πιο επιρρεπής σε αρκετές νευροεκφυλιστικές νόσους και άνοια, γεγονός που με τη σειρά του αναμένεται να αυξήσει την συγκεκριμένη αγορά. H Κίνα και η Ινδία κυριαρχούν στην αγορά γνωστικών φαρμάκων στην Ασία και στον Ειρηνικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider