Με λεκτικές αλχημείες δεν καλύπτεται η περικοπή των συντάξεων

Γιάννης Πάιδας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με λεκτικές αλχημείες δεν καλύπτεται η περικοπή των συντάξεων

Ήρθε και πέρασε η 21η Αυγούστου. Ήδη δύο βδομάδες μετά τους πανηγυρισμούς και τις ειδυλλιακές ανακοινώσεις της Ιθάκης, η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει τα πρώτα συμπεράσματα της μεταμνημονιακής φιέστας. Να μετρήσει τι απήχηση είχαν στον ελληνικό λαό τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και το μπαράζ της ενημερωτικής κάθαρσης της θολούρας των μνημονίων, που εξαπέλυσε. Τι όμως να καταφέρει να σβήσει από την μνήμη των Ελλήνων, ύστερα από τα τόσα εξουθενωτικά που έζησαν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι;

Τα εισοδήματα στα χρόνια των Μνημονίων μειώθηκαν κατά 30%, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25% ή σε απόλυτα μεγέθη από 226 δις. Ευρώ το 2010 σε 177,7 δις. ευρώ πέρυσι, οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας στο ίδιο διάστημα όπως μαρτυρούν στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν κάνει βουτιά 22,3 δις. ευρώ. Παράλληλα οι φόροι στο εισόδημα από 8,2% του ΑΕΠ έκαναν άλμα στο 10,2% του ΑΕΠ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία από 38 δις. ξεπέρασαν τα 101 δις. ευρώ, οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές από ένα εκατομμύριο έφτασαν να ξεπερνούν ακόμα και τα τέσσερα εκατομμύρια. Οι άνεργοι ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, ενώ μισό εκατομμύριο Ελλήνων επιστημόνων αναζήτησε την ελπίδα στο εξωτερικό. Θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς πως από τις 20 στις 21 Αυγούστου, μέσα σε μια νύχτα, οι επιπτώσεις της κρίσης, το τσουνάμι των μέτρων, τα λάθη των κυβερνήσεων και οι εσφαλμένες εκτιμήσεις των δανειστών θα σβήσουν.

Και φυσικά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις εξειδικευμένες επιπλέον ζημιές που έχουν υποστεί ή θα υποστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

· Η στασιμότητα του μισθολογίου τουλάχιστον μέχρι το 2022 (υπογεγραμμένη μνημονιακή υποχρέωση το δημοσιονομικό κόστος των μισθών να είναι το ίδιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια).

· Η αδιοριστία ζει και θα βασιλεύει όπως εδώ και οκτώ χρόνια.

· Ο κίνδυνος για τα Β.Α.Ε είναι υπαρκτός και διαπραγματεύσιμος.

· Η αξιολόγηση με το «έτσι θέλω» και η αντιδημοκρατική τροπολογία της κυρίας Γεροβασίλη με τον αποκλεισμό χιλιάδων προσοντούχων συναδέλφων από τις επιλογές είναι εν ισχύ.

· Η αναξιοκρατική επιλογή στελεχών βρίσκεται σε εξέλιξη παρά τις αποδεδειγμένες καταγγελίες για φωτογραφικές προκηρύξεις επιλογής σε όλα τα υπουργεία.

· Η μείωση του αφορολόγητου που θα επιφέρει επιπλέον συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος είναι στην αναμονή (01/01/2020).

· Και το κυριότερο, οι περικοπές των συντάξεων. Ήδη έχουν επιφέρει μειώσεις 30% στους νέους συνταξιούχους (13/05/2016) και αναμένουν τις επόμενες περικοπές για τους παλιούς συνταξιούχους κατά 18% από 01/01/2019.

Ίσως αυτό το τελευταίο να αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα και την μεγαλύτερη παράμετρο στο στάθμισμα της ζυγαριάς των εκλογών για την κυβέρνηση, που θα κρίνει κατά πάσα πιθανότητα και το αποτέλεσμα αυτών. Γι’ αυτό στελέχη κομματικά, βουλευτές, ακόμα και υπουργοί προσπαθούν να θολώσουν τα νερά και να σπείρουν σύγχυση λέγοντας πως δεν θα γίνουν μειώσεις, πως μπορεί να καλυφθεί το ποσό της επιβάρυνσης από το πλεόνασμα και πως μπορούν να γίνουν οι μειώσεις σταδιακά, τμηματικά, ή και με δόσεις. Το θέμα, φυσικά, δεν είναι τόσο απλό. Το 1,8 έως 2 δις. Ευρώ από την περικοπή των συντάξεων δεν μπορεί να καλυφθεί με λεκτικές αλχημείες. Το ποσό είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορεί να καλυφθεί με οποιοδήποτε αντισταθμιστικό μέτρο. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι μόλις πριν από λίγο καιρό για την πεντάμηνη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και για ποσό μόλις 28 εκατομμυρίων ευρώ ζητήθηκαν αντισταθμιστικά μέτρα.

Φυσικά, ούτε λόγος, πρέπει να γίνεται για πιθανή προσμονή ανάπτυξης της χώρας όταν μιλάμε για πλεονάσματα τη προσεχή τετραετία της τάξης του 3,5% και για 2 έως 2,5% μέχρι το 2060. Ακόμα και ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης με πλεονάσματα αυτών των ποσοστών για τα επόμενα 42 χρόνια, δεν θα μπορούσαν να αισιοδοξούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider