Απόλυτη αφοσίωση στην στήριξη των Νέων

Σταύρος Αραχωβίτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απόλυτη αφοσίωση στην στήριξη των Νέων

Πρωτεύων στόχος της Κυβέρνησης συνολικά, είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας και δη, της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας των νέων. Τα πρώτα χρόνια των μνημονίων και ως το 2014 τα ποσοστά της ανεργίας έφτασαν στο 65% στους νέους της χώρας μας. Και ενώ παρατηρείται αποκλιμάκωση, τον Νοέμβριο 2017, το υψηλότερο ποσοστό συνεχίζει να καταγράφεται στις ομάδες 15- 24 ετών (43,7%) και 25- 34 ετών (26,2%), ποσοστό υψηλό που απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια.

Διεκδικούμε όμως, σε πλήρη αντιδιαστολή με τον νεοφιλελευθερισμό, όχι μόνο βελτιωμένους «αριθμούς» θέσεων εργασίας αλλά και την ποιοτική διαφορά στην εργασία. Αυτή αντικατοπτρίζεται πρώτα και κύρια από την πλήρη απασχόληση έναντι των «ελαστικών» μορφών εργασίας. Από τον Οκτώβρη του 2017 υπάρχει στοχευμένο πρόγραμμα για την μετατροπή της ψεύτικης αυτοαπασχόλησης (μπλοκάκι), μια μορφή που κυριάρχησε ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους, σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία. Έτσι, τον Απρίλιο του 2018 στον ιδιωτικό τομέα καταγράφηκε αύξηση του ποσοστού των προσλήψεων με πλήρη απασχόληση, οι οποίες αποτέλεσαν το 55,6% του συνόλου.

Ο ΣΕΠΕ μετατράπηκε σε πραγματικό όπλο υπεράσπισης των εργαζομένων στην καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Τα προγράμματα για την υποστήριξη της ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας είναι πλέον στοχευμένα και απευθύνονται σε ειδικές ομάδες ανέργων (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι άνω των 50 ετών, άνεργοι νέοι έως 29 ετών, άνεργοι ηλικίας 30-49 ετών).

Ταυτόχρονα όμως γίνεται προσπάθεια Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Νέων που ξεκινάει από το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα. Για τα τρία (3) πρώτα χρόνια από την πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος οι νέοι επαγγελματίες (άρα και οι νέοι αγρότες) πληρώνουν μισό φόρο. Ακόμη, οι μη μισθωτοί καταβάλλουν πλέον χαμηλότερες και δικαιότερες εισφορές με βάση το εισόδημα και όχι την ηλικία με την κατάργηση των ασφαλιστικών κλάσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία 87,7% (περίπου 1,23 εκατομμύρια ασφαλισμένοι) το 2018 πληρώνει εισφορές έως 200€ μηνιαίως.

Για την Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Νέων, δημιουργήσαμε το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» που είναι μία από τις εμβληματικές δράσεις του νέου ΕΣΠΑ που δίνει τη δυνατότητα στους νέους επιστήμονες και ερευνητές, που τώρα φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό, να παραμείνουν στη χώρα και να αξιοποιήσουν παραγωγικά τις γνώσεις και τα ταλέντα τους στη νεανική και νεοφυή επιχειρηματικότητα, κάνοντας δική τους υπόθεση την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Με το Υπερταμείο Συμμετοχών EquiFund, ερχόμαστε να ενισχύσουμε τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων και startups, καθώς και τη στήριξη της λειτουργίας καινοτόμων επιχειρήσεων για τη στήριξη των αξιοποιήσιμων ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Αναμένεται ακόμη να ξεκινήσει μία δράση υποστήριξης επιχειρηματικότητας 5.000 νέων 18-29 ετών για τη δημιουργία business plan και χρηματοδότησης για την ανάπτυξη επιχείρησης για 2.000 από τους ωφελούμενους.

Η προνομιακή ενίσχυση των Νέων Αγροτών διαπερνά όλο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης δίνοντας κίνητρα στους νέους αγρότες και την επιστροφή τους στην ύπαιθρο.

Για την αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου στηρίζεται πλέον σήμερα ουσιαστικά η λειτουργία του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.), με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων με κυριότερες τη διεύρυνση της πρόσβασης των αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και για την εφαρμογή του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας.

Τέλος, από 1/1/2018 έχουμε μια πολύ σημαντική αύξηση στο οικογενειακό επίδομα για το 1ο και 2ο παιδί, κάτι που ευνοεί ιδιαίτερα για τους νέους και νέες που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider