Προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο: αλλάζοντας ταχύτητα με την Ελλάδα που Παράγει

Δημήτρης Βέργαδος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο: αλλάζοντας ταχύτητα με την Ελλάδα που Παράγει

Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, η αλλαγή δλδ του παραγωγικού μας μοντέλου με την ενίσχυση του τομέα των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη εάν θέλουμε η Ελλάδα να μην εγκλωβιστεί, στις χώρες περιορισμένης παραγωγικής βάσης, χαμηλής προστιθέμενης αξίας, χαμηλών ειδικοτήτων και χαμηλών μισθών. Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι η αλλαγή του παραγωγικού μας υποδείγματος θα είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία, η οποία δεν διατάσσεται αλλά προϋποθέτει σαφώς την αλλαγή στόχων και προτεραιοτήτων, καθώς και τη χάραξη και εφαρμογή μιας συνολικής στρατηγικής ευθυγράμμισης των αναπτυξιακών μας πολιτικών, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης και της βιομηχανίας συνολικά. Για τον ΣΕΒ και τους βιομηχανικούς συνδέσμους και φορείς της χώρας, αυτή η αλλαγή έχει στόχους και χρονοδιάγραμμα: το 2020 η βιομηχανία να έχει μερίδιο στο ΑΕΠ της τάξης του 12% από 8,6% σήμερα και το 2030 να ανέβει στο 15% του εγχώριου προϊόντος.

Παρά την προϊούσα αποβιομηχάνιση που έχει γνωρίσει η ελληνική οικονομία τις προηγούμενες δεκαετίες, και το χαμηλό σημείο εκκίνησης σε σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, είναι μύθος ότι η Ελλάδα δεν παράγει. Δεν είναι ευρύτερα γνωστό, αλλά η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές επιχειρηματικές μονάδες που πρωταγωνιστούν στην αγορά μετάλλων, τροφίμων, φαρμάκων, ορυκτών και που παράγουν βιομηχανικά προϊόντα με διεθνή παρουσία. Το στοίχημα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι να εφαρμόσουμε πολιτικές και δράσεις άρσης των διαφόρων εμποδίων στην επιχειρηματική λειτουργία, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα, ώστε αυτές οι μονάδες να γίνουν περισσότερες και να διασυνδεθούν επαρκώς με τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες αξίες –σκοπός είναι αυτές να μπολιάσουν την ελληνική επιχειρηματική σκηνή με την αναγκαία τεχνογνωσία, μέγεθος και ικανότητα ανάπτυξης. Χωρίς περιστροφές στο άμεσο μέλλον χρειαζόμαστε 1.000 μεγάλες επιχειρήσεις και 15.000 νέες μεσαίες, κυρίως παραγωγικές, επιχειρήσεις που θα σχηματοποιήσουν την αλλαγή του παραγωγικού προσώπου της ελληνικής οικονομίας. Εάν μάλιστα καλλιεργηθεί μια κουλτούρα συνεργασιών και συνεργιών των μεγάλων ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων, που είναι ενταγμένες σε διεθνοποιημένες αλυσίδες αξίας, με μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που διαθέτουν ισχυρό παραγωγικό αποτύπωμα, τότε η παραγωγική αλλαγή που θέλουμε θα γίνει πράξη και θα έρθει πιο κοντά.

Με βάση την ανάγκη για την επανατοποθέτηση του παραγωγικού μας μοντέλου και με στόχο να αναδείξει και προβάλλει το φωτεινό πρόσωπο της άλλης, παραγωγικής Ελλάδας -αυτής που σε πείσμα των καιρών, ξεπερνώντας στρεβλώσεις, εμπόδια και καθυστερήσεις μέσα στην κρίση, ξεχωρίζει με άξονες την καινοτόμα παραγωγική δράση, τη διασύνδεση με αλυσίδες αξίας, την οργανωτική της ευελιξία και τη διεύρυνση της εξαγωγικής της βάσης, ο ΣΕΒ προχώρησε στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας που φέρει τον τίτλο: «Η Ελλάδα Παράγει: Ιστορίες Δημιουργίας». Συγκεκριμένα, μέσω σειράς στοχευμένων βίντεο, θα παρουσιαστούν 17 δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιομηχανία και μεταποίηση ως βασικό μοχλό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Κάθε βίντεο, διάρκειας 3-4 λεπτών, εστιάζει σε ξεχωριστές περιπτώσεις επιχειρήσεων/επιχειρηματιών που μοχθούν για τα εγχειρήματά τους παρόλες τις αντιξοότητες, δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, επενδύουν στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, την εταιρική οργάνωση και την εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού τους. Οι επιχειρηματίες έρχονται «πρόσωπο με πρόσωπο» με τον θεατή, μιλώντας με αμεσότητα και αλήθεια. Περιγράφουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και μαθήματα, αναφέρονται στις δυσκολίες και τα προβλήματα, μεταδίδουν όμως κυρίως θετικά μηνύματα για τον ρόλο του επιχειρείν στην Ελλάδα της κρίσης και την καθοριστική συμβολή του στην επανεκκίνηση της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στόχος του ΣΕΒ μέσα από αυτή την πρωτοβουλία είναι η προβολή της δυναμικής, καινοτόμας και εξωστρεφούς Μεσαίας και μικρής Επιχειρηματικότητας στην κοινωνία και η ανάδειξή της ως μοχλού ανάπτυξης και ευημερίας. Οι επιχειρήσεις που θα παρουσιαστούν είναι οι ακόλουθες:

  • ALCHIMICA Α.Ε. / παραγωγή χημικών προϊόντων
  • ALUMINCO / βιομηχανία αλουμινίου
  • ANTIPOLLUTION ANE / διαχείριση αποβλήτων ναυτιλία
  • ANTOPACK A.E. / Εκτυπώσεις, Κυτιοποιϊα, Ετικετοποιϊα
  • ENTERSOFT A.E. / παραγωγή λογισμικού
  • FREZYDERM A.B.E.E. / παραγωγή καλλυντικών
  • OLYMPIA ELECTRONICS A.E. / ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας
  • POLYECO Α.Ε. / βιομηχανία ολοκληρωμένης διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων
  • SABO Α.Β.& Ε.Ε. / κατασκευή και εμπορία εξοπλισμού και ολοκληρωμένων λύσεων για τη βιομηχανία
  • SPACE HELLAS Α.Ε. / σχεδίαση και υλοποίηση τηλεπικοινωνιακών δικτύων, υπηρεσιών και λύσεων πληροφορικής
  • UNI-PHARMA ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Α.Β.Ε.Ε. / παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων καινοτόμου τεχνολογίας
  • ΒΙΟΡΥΛ Α.Ε. / χημική βιομηχανία
  • ΕΜΕΚ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Α.Ε. / μηχανολογικές κατασκευές
  • ΕΞΤΡΑΚΟ Α.Ε. / παραγωγή εμπορικών εκρηκτικών υλών
  • MONOTEZ ABEE / Θερμομονωτικά υλικά
  • N. BAZIGOS S.A. / Παραγωγή βιομηχανικών καλουπιών.

Σημειώνεται ότι τα βίντεο προβάλλονται στα κοινωνικά δίκτυα και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΒ www.sev.org.gr. (Δείτε το trailer της καμπάνιας εδώ ή κατεβάστε το εδώ: https://we.tl/dj0SWRC1VV)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider