Η παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και η συμβολή του στην Ανάπτυξη

Σταύρος Αραχωβίτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και η συμβολή του στην Ανάπτυξη

Η ανυπαρξία στοιχειώδους εθνικού σχεδιασμού και η πολιτική της βίαιης προσαρμογής στον νεοφιλελευθερισμό, καθώς και οι καταστροφικές επιλογές που ακολουθήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οδήγησαν σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση τον αγροτικό τομέα. Η εικόνα της αποδιάρθρωσης εντάθηκε από τις δομικές ιδιαιτερότητες της αποσάθρωσης της ελληνικής γεωργίας που συνδέονται με το μέγεθος του κλήρου, το ηλικιακό εύρος των ασχολούμενων με τη γεωργία και τη μείωση της διαπραγματευτικής ισχύος των αγροτών που επιβλήθηκε από την επικράτηση του δόγματος της ελεύθερης αγοράς και την αποσύνθεση της δημόσιας Διοίκησης.

Πρόθεσή μας είναι να αναμετρηθούμε με το ίδιο το σύστημα που μας έχει οδηγήσει σε παραγωγικά αδιέξοδα, και στοίχημα για μας θα είναι να είμαστε σε θέση να προτάξουμε έναν άλλο τρόπο παραγωγής και έναν άλλο τρόπο κοινωνικής συνύπαρξης και οικονομικής βιωσιμότητας.

Η διατροφική ασφάλεια από την παραγωγή τροφίμων για τον πληθυσμό, αποτελεί μέγιστη υποχρέωση κάθε ευνομούμενης και στοιχειωδώς οργανωμένης κρατικής οντότητας. Πέρα όμως από την βασική της συνεισφορά, η γεωργία στη χώρα μας, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη.

Τα ερωτήματα που σήμερα τίθενται επιτακτικά και που θα πρέπει να απαντηθούν είναι με ποιους όρους και σε ποια κατεύθυνση θα αναπτυχθεί ξανά η πρωτογενής αλλά και η δευτερογενής παραγωγή. Αλλά κυρίως ποιο θα είναι το νέο παραγωγικό υποκείμενο της ανασυγκρότησης.

Θεμελιώδους σημασίας είναι για μας, μια μεταρρύθμιση του παραγωγικού μοντέλου, ώστε αυτό να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων σε τρόφιμα υγιεινά, ασφαλή, υψηλής διατροφικής αξίας, σε προσιτές τιμές, τη σύντμηση της αλυσίδας μεταξύ παραγωγών-καταναλωτών και την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου σε όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται μια σειρά πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει αυτή η Κυβέρνηση.

Η παραγωγική βάση του γεωργικού τομέα οργανώνεται με βάση την αρχή της ενίσχυσης των συλλογικών σχημάτων στον αγροτικό χώρο. Ο Νόμος μας για τους συνεταιρισμούς αλλά και η θεσμοθέτηση των Ομάδων Παραγωγών είναι από τα πρώτα που έγιναν από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Με τη νομοθέτηση των αγορών αγροτών-παραγωγών και βιολογικών αγορών επιχειρείται η παράκαμψη μεσαζόντων και η δημιουργία βραχέων αλυσίδων, ώστε να δοθεί απευθείας διέξοδος στον παραγωγό να βγει στην αγορά και στους καταναλωτές και με στόχο την εξυγίανση της αγοράς τροφίμων και τον εξορθολογισμό των τιμών των γεωργικών προϊόντων.

Στοχεύοντας στη σταδιακή μετατόπιση του παραγωγικού προτύπου προς αυτό της παραγωγής αγροτικών προϊόντων ποιότητας και ταυτότητας και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και των εξαγωγών, προκρίναμε την προκήρυξη μέτρων για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας/κτηνοτροφίας, την προνομιακή ενίσχυση της παραγωγής των ήδη πιστοποιημένων προϊόντων (ΠΟΠ-ΠΓΕ) και την ενίσχυση των νέων γεωργών που μπορούν να δημιουργήσουν τη διαφορά στην ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.

Ο τομέας της μεταποίησης είναι αυτός που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά σε όλα τα παραπάνω, και συνεπώς στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό γιατί υπάρχει το στρατηγικό και κεφαλαιώδους σημασίας πλεονέκτημα ότι τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας, σαν πρώτη ύλη, έχουν σαφές προβάδισμα στην ενσωμάτωση αυτής της επιδιωκόμενης προστιθέμενης αξίας.

Η παραγωγή δε νέων προϊόντων υψηλής ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας και μέσω καινοτόμων διεργασιών μεταποίησης, έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει ένα σημαντικό ποσοστό εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και επιστημόνων που διαθέτει η χώρα μας και να οδηγήσει στην απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου των (ποιοτικών) διεθνών αγορών.

Ο κύκλος της απαραίτητης διαχείρισης των συσσωρευμένων προβλημάτων κλείνει. Τώρα είναι απαραίτητη η μετάβαση σε μία οραματική και αναπτυξιακή περίοδο όπου θα διαμορφωθούν οι πολιτικές για το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελληνικής Γεωργίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider