Ο λαϊκισμός έλαμψε, το άστρο του ΣΥΡΙΖΑ σβήνει

Κωστής Χατζηδάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο λαϊκισμός έλαμψε, το άστρο του ΣΥΡΙΖΑ σβήνει

Να δώσουμε, άραγε, τρίτη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ; Φαντάζομαι, αυτό θα θέλει στις επόμενες εκλογές, μετά τις μεγάλες επιτυχίες της τελευταίας τριετίας. Όντας αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί αναγνώστες θα θεωρούν πως όποια απάντησή μου στο ερώτημα αυτό δεν θα είναι αντικειμενική. Για αυτό θα αφήσω τα στοιχεία να απαντήσουν εκ μέρους μου. Για να δούμε:

1. Οι φτωχοί φτωχότεροι: Ένας βασικός άξονας του αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζεται, ουσιαστικά, ως εξής: «Αποτύχαμε στην ηρωική διαπραγμάτευση, δεν τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας, αλλά τουλάχιστον βοηθάμε τους φτωχούς». Στην πράξη τι είδαμε αυτά τα 3 χρόνια;

21 περικοπές στις συντάξεις, οι οποίες συχνά ξεπερνούν το 30%. Πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019. Περικοπή επιδομάτων τριτέκνων και πολυτέκνων για 66.000 οικογένειες. Κατάργηση της έκπτωσης στις ιατρικές δαπάνες. Μείωση του επιδόματος θέρμανσης στο 50%.Σημαντική αύξηση (από 1,14 το 2014 σε 1,33 το 2018) του λόγουέμμεσης φορολογίας (πχ ΦΠΑ) προς άμεση, κάτι που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραδεχτεί πως πλήττει τους ασθενέστερους.Όσο για τους μισθούς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αγανακτούσε για τη γενιά των 700 ευρώ, έχουμε φτάσει πια στη γενιά των 360 ευρώ!

Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση αυτή έκανε τους φτωχούς φτωχότερους, όπως μαρτυρά, άλλωστε, και το γεγονός ότι οι μισοί Έλληνες χρωστάνε στην εφορία, 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν υποβληθεί σε κατασχέσεις, και 700 χιλιάδες πολίτες ακόμα κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με αυτές προσεχώς.

2. Κυνισμός και διαπλοκή: Ένα άλλο είδος επιχειρηματολογίας που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στο «δεν έχουμε ιδιαίτερη τεχνογνωσία, αλλά τουλάχιστον είμαστε πιο ηθικοί από τους άλλους». Στην πράξη τι είδαμε αυτά τα 3 χρόνια;

Υποψήφιους καναλάρχες με εγγυήσεις βοσκοτόπια. Ολόκληρη την κυβέρνηση αγκαλιά με έναν μεσάζοντα όπλων. Μια εξωχώρια (offshore) εταιρία μέτοχο της Αυγής. Κατακόρυφη μείωση των ελέγχων στις διάφορες λίστες (Λαγκάρντ κλπ), οι οποίοι έπεσαν από 693 το 2014 σε 252 το 2016, ενώ οι έλεγχοι στις offshore έπεσαν από 112 το 2014 σε 32 το 2016. Μείωση φορολογίας μόνο για τους ιδιοκτήτες καζίνο.

Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση αυτή όχι απλά δεν έχει ηθικό πλεονέκτημα, αλλά αποτελεί, ουσιαστικά, ηθικό μειονέκτημα για τον τόπο. Τόσο με τα ψέματά της, όσο και με τις πρακτικές της, που φανερώνουν τον απίστευτο κυνισμό της.

3. Δύο μνημόνια: Το πρόσφατο αφήγημα που επιχειρεί να οικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η χώρα μας αφήνει πίσω τα μνημόνια και επιστρέφει στην κανονικότητα. Στην πράξη τι βλέπουμε μετά από 3 χρόνια;

Ήρθε πρώτα το αχρείαστο 3ο Μνημόνιο λόγω των απίστευτων πειραματισμών της περιόδου Βαρουφάκη. Με ένα πρόσθετο βάρος 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες των Ελλήνων και των Ελληνίδων, όπως σημείωσε και ο ίδιος ο κ. Ρέγκλινγκ του ESM. Και τώρα έχουμε μπροστά μας το 4ο Μνημόνιο. Με αποτέλεσμα το αφορολόγητο να μειώνεται στα 5600 ευρώ το 2020 και οι μισθωτοί να χάνουν έναν ακόμη μισθό, αλλά και οι συνταξιούχοι να χάνουν μια ακόμη σύνταξη το 2019. Έχουμε, επίσης, δέσμευση για υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2022. Τον SSM να κάνει κουμάντο στις τράπεζες για 35 χρόνια. Το Υπερταμείο να είναι εδώ με υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου για 98 ακόμη χρόνια.

Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση έχει υπογράψει μια σειρά από σκληρά μέτρα για τα επόμενα χρόνια που συνεπάγονται μακρόχρονη κηδεμονία για τη χώρα και μεγάλη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά. Μέτρα που, φυσικά, δεν έχει ψηφίσει καμία χώρα που όντως βγήκε από τα μνημόνια, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Κόστος του λαϊκισμού και του ερασιτεχνισμού αυτής της κυβέρνησης.

4. Το κόμμα της ανύπαρκτης ελπίδας: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με υποσχέσεις πως θα τα κάνει όλα καλύτερα και θα πάει τη χώρα μπροστά. Στην πράξη τι βλέπουμε μετά από 3 χρόνια;

Με δεκάδες δισεκατομμύρια στην πλάτη από τη διαπραγμάτευση του 2015 και ένα τσουβάλι μέτρα στη συνέχεια, δεν έχουμε φτάσει ακόμα ούτε καν εκεί που ήμασταν το 2014. Τα capital controls του 2015 είναι ακόμα εδώ, πιστοποιώντας ότι δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας. Με 34 νέους φόρους από το 2015 και μετά, είμαστε πρωταθλητές στην υπερφορολόγηση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Μεγάλες επενδύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, όπως αυτές στο Ελληνικό και στις Σκουριές, παραμένουν βαλτωμένες. Οι νέοι φεύγουν με αυξημένους ρυθμούς για το εξωτερικό, και έτσι υπονομεύεται η επανεκκίνηση της οικονομίας και η Ελλάδα απειλείται να γίνει μια χώρα γερόντων.

Συμπέρασμα: Μετά από 3 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά δεν υπάρχει ελπίδα, αλλά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να σέρνεται επ’ αόριστον η χώρα χωρίς προοπτική, με τις παραγωγικές της δυνάμεις εξορισμένες από τη δημαγωγία και τις κρατικίστικες ιδεοληψίες. Υπάρχει, όμως, μια πηγή αισιοδοξίας: Ότι πλέον, έχοντας δοκιμάσει τους λαϊκιστές με τις ψεύτικες υποσχέσεις, είναι ξεκάθαρο πως ο μόνος τρόπος για να αφήσουμε πίσω αυτή την κρίση είναι να γίνουμε μια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα που θα είναι σε θέση να διεκδικήσει το μέλλον που αξίζουν πολίτες της. Δοκιμάσαμε τον λαϊκισμό, γι’ αυτό το άστρο του ΣΥΡΙΖΑ σβήνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider