Να διαμορφώσουμε το πλαίσιο για τη μετα-μνημονιακή εποχή

Δημήτρης Παπαδημούλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Να διαμορφώσουμε το πλαίσιο για τη μετα-μνημονιακή εποχή

Από το 2015 και μετά καταβάλλουμε μια διαρκή προσπάθεια για να καταστήσουμε την Ελλάδα μια κανονική και οικονομικά ανεξάρτητη χώρα, να θέσουμε τις βάσεις για κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο, να χτίσουμε από την αρχή ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον και να προστατεύουμε με το μέγιστο δυνατό τρόπο τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Παραλάβαμε μια χρεοκοπημένη οικονομία, δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε μεγάλες διαπραγματευτικές μάχες για να διαμορφώσουμε τις συνθήκες οριστικής εξόδου από τα μνημόνια και να σταθούμε στα πόδια μας με δικές μας δυνάμεις.

Αυτά τα τρία χρόνια προχωρήσαμε σε σημαντικές και απαραίτητες θεσμικές τομές και δομικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τα δικαιώματα, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, πάνω στα ερείπια που μας άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Τρία χρόνια όπου έγιναν τα πρώτα θετικά βήματα για να καταπολεμηθεί η διαπλοκή, η κατασπατάληση δημόσιων πόρων, και το ατελείωτο «πάρτι διαφθοράς».

Το προσεχές εξάμηνο, στην κορυφή της ατζέντας και των πρωτοβουλιών μας δεν είναι άλλο από να ανακτήσουμε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στην οικονομική μας πολιτική, να διατηρήσουμε «νοικοκυρεμένα» τα δημόσια οικονομικά, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, να επιταχύνουμε την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας, να ενισχύσουμε ξανά, βήμα βήμα, τη σταθερότητα, την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της χώρας.

Οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας επαληθεύονται καθημερινά. Μέχρι τον Ιούνιο του 2018 καλούμαστε να προετοιμάσουμε ένα σαφές, ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για τη μετα-μνημονιακή εποχή, ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2019-2023 που θα «κουμπώσει» με τις πρωτοβουλίες μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και με όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος εφησυχασμού, οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν και ο συντονισμός να γίνει αποτελεσματικότερος.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουμε αναλάβει και μια σειρά πρωτοβουλιών για να απομακρυνθεί επιτέλους η ΕΕ και η Ευρωζώνη από τις αποτυχημένες και διαλυτικές πολιτικές λιτότητας. Η οικοδόμηση συμμαχιών αποτελεί βασική μας προτεραιότητα, και το επιδιώκουμε τόσο εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ομάδα της «Προοδευτικής Συμμαχίας» και τη συμμετοχή ευρωβουλευτών από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με την πρωτοβουλία της Συνόδου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Η διαμόρφωση τέτοιων προοδευτικών συμμαχιών είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία, που απαιτεί διαρκή διάλογο και ζυμώσεις, εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη χάραξη μιας στρατηγικής για την σταδιακή ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ευρώπη. Ένα σημαντικό τμήμα των προτάσεων για τη θεσμική μεταρρύθμιση στην ΕΕ είναι αποτέλεσμα δικών μας πρωτοβουλιών, ώστε να τεθούν οι βάσεις για μια κοινωνική, μεταρρυθμιστική ατζέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με επίκεντρο τα κοινωνικά δικαιώματα και τους Ευρωπαίους πολίτες.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο κίνδυνος πισωγυρισμάτων και επιστροφής σε ένα συγκρουσιακό και καταστροφικό παρελθόν είναι μπροστά μας, και επαληθεύεται τόσο από την διχαστική ρητορική της δεξιάς, όσο και από το εθνικιστικό παραλήρημα της ακροδεξιάς. Η ενίσχυση του συντηρητισμού και του σκοταδιστικών αντιλήψεων στην ΕΕ δεν είναι αποκύημα της φαντασίας, βρίσκεται μπροστά μας, και αποτελεί ισχυρή απειλή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσεται η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η χώρας μας, από το «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ και της Ευρωζώνης, μπορεί να καταστεί υπολογίσιμος παράγοντας θετικών εξελίξεων για να βγούμε από το θεσμικό και πολιτικό τέλμα των τελευταίων δέκα σχεδόν ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider