Είμαστε ουραγοί, ως σύλλογος, στις εξελίξεις που δρομολογούνται

Χρίστος Τσάλλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Είμαστε ουραγοί, ως σύλλογος, στις εξελίξεις που δρομολογούνται

Είναι σαφές πως η αδυναμία της υπάρχουσας συνδικαλιστικής ηγεσίας μας στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά (ΔΣΠ) έχει οδηγήσει, τον κλάδο, στη συρρίκνωση και στην καταστροφική τριετία 2014-2017, για την οποία προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Το δικηγορικό σώμα θα πρέπει με προτάσεις να προσπαθήσει να αντιπαρέλθει ή να μειώσει την επίδραση των ανωτέρω στο εισόδημά του μέσω, ενδεικτικά:

  • της διεκδίκησης αφορολογήτου,
  • της αποφορολόγησης των εξόδων των δικηγόρων,
  • της αύξησης του ορίου του τζίρου απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ στα 25.000 ευρώ
  • στην μείωση των τραπεζικών εξόδων για την συντήρηση και λειτουργία των POS στα γραφεία μας.

Μέχρι στιγμής η αντίδραση του σώματος επέφερε τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα, καθώς μας έλειπαν οι ρεαλιστικές προτάσεις και η αξιόπιστη και στιβαρή διεκδίκηση των θέσεων μας ως κλάδος. Οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού του υφιστάμενου ασφαλιστικού πλαισίου, της εξομοίωσης των δικηγόρων με τους δημοσίους υπαλλήλους και τους άλλους ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ, αναφορικά με τις παροχές όλων των ειδών. Παράλληλα, θα πρέπει στον ΔΣΠ να κινηθούμε ώστε να εξασφαλίσουμε στα μέλη μας ένα αξιόπιστο ιδιωτικό ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα προέλθει μέσα από δημόσιο και διαφανή διαγωνισμό.

Η πολύμηνη αποχή ως μέσο συνδικαλιστικής διεκδίκησης ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις καθώς: α) κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ και β) υπερχρησιμοποιήθηκε με αποτέλεσμα να χάσει τη σημασία της. Λόγω του ότι ο «εργοδότης» του δικηγόρου είναι ο εντολέας του που σχεδόν ποτέ δεν φταίει για τα όσα το κράτος μας επιβάλλει και τα οποία θίγουν τον κλάδο μας (φορολογία, ασφαλιστικό, κλπ) θα πρέπει: α) να μάθουμε πρώτα να διεκδικούμε αποτελεσματικά χωρίς να καταφεύγουμε το πρώτον σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και β) να βρούμε τρόπους πάλης και διεκδίκησης από τους οποίους θα θίγεται περισσότερο το κράτος και λιγότερο ο εντολέας μας.

Η καθημερινότητα του δικηγόρου είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένη από την στιγμή που θα πρέπει να περιμένει ώρες ατελείωτες σε ουρές, κυρίως στα δικαστήρια των Αθηνών και στις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει ευρεία χρήση των ηλεκτρονικών και ψηφιακών υπηρεσιών που έχουμε στη διάθεσή μας. Δυστυχώς, αν και την τελευταία δεκαετία ο ΔΣΠ έχει ξοδέψει σχεδόν 300.000 ευρώ σε ψηφιακές τεχνολογίες, αυτή τη στιγμή έχουμε μια χείριστη και μη λειτουργική ιστοσελίδα, είμαστε ουραγοί, ως σύλλογος, στις εξελίξεις που δρομολογούνται στα δικαστήρια όλης της χώρας και πάνω από όλα έχουμε χάσει την αυτονομία μας στα θέματα αυτά. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα προς την ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών προς τα μέλη μας διασφαλίζοντας πρωτίστως την ψηφιακή αυτονομία του Συλλόγου. Αναφορικά με τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών, όπως τονίσαμε και ανωτέρω, θα πρέπει να ενισχυθούν καθώς αποτελούν μια σίγουρη μορφή αύξησης της δικηγορικής ύλης και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το ΚΕΔΙΠ ως μέσο προώθησης των υπηρεσιών διαιτησίας και διαμεσολάβησης για το καλό όλων των μελών του Συλλόγου. Η πρόταση για τη δημιουργία νέων Πρωτοδικείων στην Αττική δεν μας βρίσκει αρχικά αρνητικούς φτάνει να διασφαλιστεί η σωστή τους οργάνωση, στελέχωση και λειτουργία, η οποία θα μπορέσει μόνο να εξυπηρετηθεί από την πλήρη ψηφιοποίηση των λειτουργιών τους και την ηλεκτρονική διασύνδεση τους με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο ΔΣΠ θα πρέπει να δει την ίδρυση των νέων αυτών Πρωτοδικείων ως ευκαιρία να αυξήσει την τοπική του αρμοδιότητα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα έσοδα του συλλόγου. Στις θεσμικές παρεμβάσεις θα πρέπει να συγκαταλέγεται η ευρεία θεσμοθέτηση και λειτουργία της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, η οποία μπορεί να επιφέρει την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης η στελέχωση με υπαλλήλους των δικαστηρίων, η επαναφορά της εκδίκασης των εφέσεων από το Ειρηνοδικείο σε πολυμελή σύνθεση του Πρωτοδικείου, η κατάργηση των μονομελών συνθέσεων του Εφετείου, η δημιουργία εξειδικευμένων δικαστηρίων οικογενειακών και εργατικών διαφορών, η κωδικοποίηση της εμπορικής και εργατικής νομοθεσίας, η τροποποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ως προς την Τακτική διαδικασία και η βελτίωση των όσων δυσλειτουργιών έχουν παρατηρηθεί, η ενίσχυση της κοινωφελούς εργασίας ως ποινή στα ελαφρύτερα αδικήματα, η ενίσχυση της εισαγγελίας ανηλίκων με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, η μετατροπή των φυλακών ανηλίκων σε ιδρύματα που θα έχουν ως κύριο σκοπό την επανένταξη των ανήλικων παραβατών στην κοινωνία, κλπ.

Ο συνδυασμός μας «#Δικηγορείν στον Πειραιά» αποτελείται από επιστήμονες, δικηγόρους της πράξης, ανθρώπους που αντιλαμβάνονται και βιώνουν τα προβλήματα της καθημερινής πρακτικής μέσα από τις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες απόδοσης και απονομής της Δικαιοσύνης, χωρίς εξαρτήσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος, μακριά από διαδοχές και επετηρίδες, με μακροπρόθεσμους στόχους και συνεχή αναζήτηση οριζόντων ικανών να αναβαθμίσουν το λειτούργημα μας και τη θέση του δικηγόρου στην Πειραϊκή κοινωνία. Για ένα ΔΣΠ αυτόνομο, που θα λειτουργεί με διαφάνεια και θα ανακτήσει το τρωθέν κύρος του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider