Ολιγώρησε το υπουργείο

Κώστας Μουτζούρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολιγώρησε το υπουργείο

Από το 2002 επιβλήθηκε η ύπαρξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης, τα οποία αφορούν ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση θαλάσσιας ρύπανσης.

Ένα από αυτά που προβλέπεται, είναι να σπεύσουν ειδικά σκάφη αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για να περιορίσουν τη διαρροή.

Η συγκεκριμένη βύθιση έγινε στα 500 μέτρα από την ακτογραμμή, πλησίον του Πειραιά και κατ’ επέκταση του Υπουργείου Ναυτιλίας, δηλαδή σε απόσταση βολής από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας το οποίο είναι εφοδιασμένο με ότι κρίνεται απαραίτητο για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου συμβάντος.

Η κατάσταση εξελίχθηκε σε ανεξέλεγκτη ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδεατές.

Ο θάλαμος επιχειρήσεων ήταν ενήμερος 10 λεπτά αφότου έγινε η βύθιση, συνεπώς με άμεση αντίδραση των ιθυνόντων, η επέκταση της ρύπανσης θα είχε περιοριστεί. Τα σκάφη αντιρρυπαντικής τεχνολογίας από Πειραιά και Λαύριο μετέβησαν με μεγάλη καθυστέρηση προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κατάσταση. Αν είχαμε περιορίσει τη διαρροή πετρελαίου και είχαμε προβλέψει το προς τα που θα κινηθεί, τώρα σίγουρα θα βρισκόμασταν σε μια καλύτερη κατάσταση.

Το πετρέλαιο κινείται κυρίως επιφανειακά κατά τις πρώτες ημέρες. Αν δεν είχαμε άνεμο θα παρέμενε στο ίδιο σημείο. Αν είχε γίνει αυτός ο συσχετισμός εγκαίρως για το που θα κινηθεί η κηλίδα τώρα δε θα θρηνούσαμε για τις επιπτώσεις που έχει.

Σημαντικό θέμα είναι πως εκτός από την αρνητική επίδραση στο φυσικό οικοσύστημα, πλήττεται και ο τουρισμός.

Οι πληγείσες περιοχές αποτελούν το φιλέτο της Αθηναϊκής Ριβιέρας εφόσον είναι οι πιο ελκυστικές παράκτιες περιοχές της πρωτεύουσας. Ακόμη και τον Σεπτέμβριο συγκεντρώνουν ανθρώπους και υψηλού εισοδήματος με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα. Είμαστε ακόμη στην τουριστική περίοδο και οι φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί από την πετρελαιοκηλίδα σίγουρα δεν αποτελούν δέλεαρ για τους επισκέπτες.

Χάσαμε το παιχνίδι.

Δε συνέλαβαν σωστά και εγκαίρως το μέγεθος της καταστροφής.

Η ολιγωρία ανήκει αποκλειστικά στο υπ. Ναυτιλίας. ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με τις Σκουριές ή το Ελληνικό που εμπλέκονται πολλοί Δημόσιοι φορείς εδώ είναι ευθύνη ενός και στην προκειμένη περίπτωση χαρακτηρίστηκε από μειωμένα αντανακλαστικά!

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider