Ελλάς Ελλήνων Καπνιστών

Γιάννης Τούντας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάς Ελλήνων Καπνιστών

Η 31η Μαΐου είναι παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος. Είναι και ημέρα ντροπής για την Ελλάδα. Το 38% των Ελλήνων καπνίζει κατέχοντας την πρώτη θέση μαζί με τη Βουλγαρία ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δε Έλληνες καπνιστές είναι πιο θεριακλήδες σε όλο τον κόσμο, με 20,5 τσιγάρα ημερησίως, όταν σε άλλες χώρες η κατανάλωση κυμαίνεται από 5,8 έως 17,5 τσιγάρα ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανευρωπαϊκής Μελέτης EUREST-PLUS στην οποία συμμετέχει η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Είναι, επίσης, η μόνη χώρα όπου δεν εφαρμόζονται τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, σε ποσοστό 87% στα μπαρ (Ισπανία 8%), σε 70% στα εστιατόρια (Αγγλία 5%) και σε 41% στους χώρους εργασίας, όταν στη Ρουμανία και στην Πολωνία δεν ξεπερνούν το 24%, στη Γερμανία το 12% και στην Ολλανδία το 6%.

Αλλά ακόμα και στο σπίτι, σύμφωνα με τα ευρήματα του πανελλαδικής έρευνας Hellas Health, που διενεργούμε κάθε δυο χρόνια σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικα ελληνικού πληθυσμού, ένας στους τρεις μη καπνιστές εκτίθεται στο παθητικό κάπνισμα.

Το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Περισσότεροι από 16.000 Έλληνες καπνιστές πεθαίνουν κάθε χρόνο και περισσότεροι από 1.000 μη καπνιστές εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. Οι δε δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσων αρρωσταίνουν εξαιτίας του καπνίσματος είναι περίπου 3,4 δισ. ευρώ το χρόνο.

Οι ευθύνες ανήκουν σε όσους έχουν την ευθύνη για την επιβολή των μέτρων. Πρωτίστως στην κυβέρνηση και την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και στις αρχές και διοικήσεις των ΟΤΑ, των νοσοκομείων και των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν επιδεικνύουν την αναγκαία πολιτική βούληση.

Λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης δεν υφίσταται κανένας ουσιαστικός μηχανισμός ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες. Ούτε η αστυνομία ούτε η δημοτική αστυνομία ασκούν το καθήκον τους διότι οι προϊστάμενες αρχές τους αδιαφορούν πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Γι’ αυτό άλλωστε τα πρώτα χρόνια επιβολής των μέτρων η απαγόρευση του καπνίσματος στα εστιατόρια και στα μπαρ εφαρμόζονταν πολύ περισσότερο απ’ ότι σήμερα (σχεδόν σε τριπλάσιο ποσοστό) για να ατονήσουν στη συνέχεια.

Ευθύνες όμως έχουν και οι Έλληνες πολίτες, καπνιστές και μη-καπνιστές, οι οποίοι επικροτούν τα αντικαπνιστικά μέτρα μας μόνο σε ποσοστό 72%, ποσοστό που αποτελεί το χαμηλότερο στην Ε.Ε. Οι δε καπνιστές μόνο σε ποσοστό 29% θεωρούν ότι η ελληνική κοινωνία αποδοκιμάζει το κάπνισμα, όταν σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 49%-78%. Εάν οι πολίτες ήταν λιγότερο αδιάφοροι για την τήρηση των νόμων και περισσότερο ευσυνείδητοι για την προστασία της υγείας τους, θα μπορούσαν κάλλιστα να επιβάλουν την τήρηση των απαγορεύσεων με τη διαμαρτυρία τους και τις αντιδράσεις τους, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλες της άλλες χώρες που εφαρμόζονται ανάλογα μέτρα. Πάραυτα, σχεδόν τέσσερις στους δέκα καπνιστές δηλώνουν ότι θέλουν να διακόψουν άμεσα το κάπνισμα αλλά σε αυτούς οι υπηρεσίες που προσφέρει ο δημόσιος τομέας είναι ανεπαρκέστατες.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider