Η άρση της αβεβαιότητας

Θοδωρής Δρίτσας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η άρση της αβεβαιότητας

Ίσως το πρόβλημα που συμπυκνώνει και εμπεριέχει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τα «δεινά» της οικονομικής κρίσης και της μνημονιακής επιτροπείας, είναι η αβεβαιότητα.

Τα δεινά είναι πολλά. Ύφεση, ανεργία, συρρίκνωση εισοδημάτων και αγοραστικής δύναμης σημαντικών τμημάτων του πληθυσμού και πολλά άλλα. Κάθε ένα έχει ξεχωριστή σημασία, ταυτόχρονα όμως, κάθε ένα καθορίζει και καθορίζεται από τα υπόλοιπα. Όλα είναι αλληλένδετα. Όλα όμως συναθροίζονται στην αβεβαιότητα, αλλά και επικαθορίζονται από αυτήν.

Είναι το πιο κρίσιμο διακύβευμα και η αρμοδιότητα για τη θετική υπηρέτησή του, ανήκει σχεδόν αποκλειστικά στην πολιτική.

Παρ’ όλα αυτά, η πολιτική στην Ελλάδα ασκείται και αναπαράγεται, όχι με βάση τον καίριο ρόλο της, που δεν είναι άλλος από τη σύνθεση των αντιθέσεων σε προωθητική κατεύθυνση, αλλά ασκείται ως εφήμερη και κοντόθωρη παραταξιακή αυτοεπιβεβαίωση. Γι’ αυτό και το μόνο όπλο και εργαλείο αυτής της επιλογής, εξαντλείται στην επικοινωνιακή αποδόμηση του αντιπάλου.

Θα μπορούσε να πει κανείς, με μια τρέχουσα επιφανειακή προσέγγιση, ότι αυτά ισχύουν για όλες τις παρατάξεις, για όλα τα κόμματα. Όμως δεν είναι έτσι.

Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που κυβέρνησαν από την αρχή της κρίσης μέχρι τις αρχές του 2015, δεν επεδίωξαν να κάνουν έναν ουσιαστικό απολογισμό αναφορικά με τις αιτίες της κρίσης, αλλά και για τις προφανείς ευθύνες τους στην προ κρίσης διακυβέρνηση. Είναι γι' αυτό ακριβώς, που αποδέχτηκαν και ενσωμάτωσαν τα μνημονιακά δόγματα, τα υπηρέτησαν πιστά και έγιναν απολογητές τους. Περιόρισαν δηλαδή τις φιλοδοξίες τους και την ευθύνη τους, στην άκριτη προσαρμογή στα νέα δεδομένα των μνημονιακών δογμάτων, χάριν μιας προσαρμογής που νόμιζαν ότι θα τους επέτρεπε την παραμονή τους στην εξουσία. Δεν διαψεύστηκαν τυχαία και συγκυριακά. Διαψεύστηκαν και απέτυχαν στην επιδίωξή τους, ακριβώς γιατί η επιλογή τους βρέθηκε νομοτελειακά σε αντίφαση με τον βασικό κανόνα άσκησης πολιτικής, που είναι η συμπύκνωση της εκπροσώπησης των κύριων τάσεων του κοινωνικού συνόλου. Η αποτυχία τους ήταν δομική και γι’ αυτό, προδιαγεγραμμένη.

Το κοινωνικό φαινόμενο, που εκπροσωπήθηκε πολιτικά και ηγεμονικά από το ΣΥΡΙΖΑ, κινήθηκε ακριβώς στον αντίποδα του δομικού αδιεξόδου, που με αδρές γραμμές επιχείρησα να περιγράψω πιο πάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναζήτησε και δεν αναζητά μια πρόσκαιρη δικαίωση κυβερνητικής εναλλαγής. Αναζήτησε και αναζητά, μια νέα και ουσιαστική δομική πολιτική σχέση με τις κοινωνικές προσδοκίες και μέσω αυτών, ένα νέο σύστημα κοινωνικών και πολιτικών εκπροσωπήσεων. Κάποιοι, αυτό το λένε λαϊκισμό. Τόσο ξέρουν!

Γι’ αυτό ακριβώς, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκε το 2015 και γι’ αυτό ακριβώς, επίσης, ο δύσκολος συμβιβασμός, που όντως συνιστά πισωγύρισμα αναφορικά με τους στόχους μας, δε στάθηκε ικανός να ακυρώσει -αν και την περιόρισε- τη δυναμική της αναζήτησης αυτής της νέας σχέσης.

Γέννησε βέβαια, μια νέα αντίφαση, αυτήν δηλαδή, που προκύπτει από το γεγονός ότι η Αριστερά ανέλαβε να εφαρμόσει ένα δεσμευτικό πρόγραμμα, που δεν είναι αριστερό.

Το στοίχημα είναι η υπέρβαση αυτής της αντίφασης, ώστε να μην καταστεί και αυτή, δομική. Αυτήν την κρίσιμη μάχη σε αυτήν τη συγκυρία και ενόψει της νέας συμφωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και πρέπει να την δώσει μαζί με την κοινωνία. Μέσα σε πολύ δύσκολες, επισφαλείς και διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, υπάρχουν, παρόλα αυτά, ενεργά ερείσματα και δυνατότητες, ώστε οι εξελίξεις να έχουν θετικό πρόσημο.

Προφανώς, η άμεση αναγκαιότητα είναι η σταθεροποίηση και η αναθέρμανση της οικονομίας, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 και η προοπτική μιας ουσιαστικής αναπτυξιακής πορείας το 2018. Όρος όμως για την άρση της αβεβαιότητας, είναι οι θετικές αυτές προσδοκίες και οι σχεδιασμοί, να συμπορεύονται με τους κανόνες της Δικαιοσύνης, της αναλογικής κατανομής των βαρών και της μεροληπτικής απόδοσης των όποιων ωφελημάτων της ανάπτυξης, υπέρ των κοινωνικών στρωμάτων που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.

Η έκβαση αυτής της μάχης, θα καθορίσει και τη νέα ποιότητα της συν-εξαρτώμενης και αλληλοεπηρεαζόμενης σχέσης, ανάμεσα στην αβεβαιότητα και στη γνήσια πολιτική εκπροσώπηση.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider