Ανοίγει ο δρόμος για την πληρωμή των συμβασιούχων

Πέτρος Κατσάκος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει ο δρόμος για την πληρωμή των συμβασιούχων

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ο NOMOΣ 4456 «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (EE, EΥPATOM) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας και άλλες διατάξεις», στον οποίο περιλαμβάνεται το άρθρο 25, με το οποίο αναμένεται να ξεμπλοκάρει η μισθοδοσία συμβασιούχων που δεν πληρώνονταν λόγω αποφάσεων των Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Μετά τη δημοσίευση του νόμου, μπορεί να γίνει κανονικά η πληρωμή των συμβασιούχων στις 10 Μαρτίου, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι Επίτροποι δεν νομιμοποιούνται να επιστρέψουν αθεώρητα τα σχετικά εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν.

Να σημειωθεί τα χρήματα μπαίνουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών τρεις ημέρες πριν την καταβολή της μισθοδοσίας, δηλαδή, η δημοσίευση στο ΦΕΚ θα έπρεπε να γίνει το αργότερο μέχρι την 7η Μαρτίου.

Στον ίδιο νόμο, περιλαμβάνονται και μια σειρά άλλων διατάξεων που αφορούν εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ: Με το άρθρο 52 προβλέπεται η μονιμοποίηση συμβασιούχων, κυρίως από τις υπηρεσίες καθαριότητας, οι οποίοι παρότι είχαν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις για μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, αυτό δεν έγινε, γιατί στην πορεία τους είχαν ζητηθεί να πληρούν και πρόσθετα τυπικά προσόντα (όπως π.χ απολυτήριο γυμνασίου), το οποίο δεν διέθεταν.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να απαλείψει το συγκεκριμένο καθεστώς και να μονιμοποιήσει τους συγκεκριμένους εργαζομένους.

Με το άρθρο 38 «ξεπαγώνουν» οι εκκρεμείς μετατάξεις, ενώ ρυθμίζεται και η διαδικασία των αποσπάσεων μέχρι την εφαρμογή του νόμου της κινητικότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider