Στρατηγική στροφή στην εξωστρέφεια, με αιχμή την αντιμετώπιση του παράνομου τζόγου κάνει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Με συνέργειες, συνεργασίες και συμμετοχή στην διαδικασία σχεδίασης νέου ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου για τα τυχερά παίγνια η Ανεξάρτητη Αρχή της χώρας μας θέτει νέες βάσεις για μία αγορά που θα αποτελεί πρότυπο τόσο για τους παίκτες όσο και για τους παρόχους εγχώριους και διεθνείς.
Αποφασιστικό βήμα προς το ευρωπαϊκό προσκήνιο της ρυθμιστικής πολιτικής, αποτέλεσε η διοργάνωση του ετήσιου συνέδριου του Gambling Regulators European Forum (GREF), το οποίο πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα στην Αθήνα. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τη χώρα, καθώς η ελληνική ρυθμιστική αρχή όχι μόνο φιλοξένησε έναν από τους πιο κρίσιμους θεσμούς του κλάδου των τυχερών παιγνίων, αλλά και αναβάθμισε ουσιαστικά τον ρόλο της ως διαμορφωτής πολιτικών σε διεθνές επίπεδο. «Η GREF στην Αθήνα είναι για εμάς κάτι πολύ περισσότερο από ένα συνέδριο. Είναι το σημείο εκκίνησης μιας νέας, πιο ενεργητικής διεθνούς στρατηγικής. Από σήμερα, η ΕΕΕΠ δεν αρκείται να παρακολουθεί. Συμμετέχει, διεκδικεί, προτείνει», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΕΕΠ, Δημήτρης Ντζανάτος.
GREF: Η καρδιά της ευρωπαϊκής εποπτείας
Το GREF αποτελεί τον κεντρικό θεσμό που συνενώνει τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές για τα τυχερά παίγνια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σκοπός του είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η ανάδειξη κοινών προκλήσεων, η εναρμόνιση βέλτιστων πρακτικών και, όπου είναι εφικτό, η διαμόρφωση κοινών στρατηγικών κατευθύνσεων. Αν και κάθε χώρα εφαρμόζει το δικό της κανονιστικό πλαίσιο – με διαφορές στη φορολογία, τις άδειες, τη διαχείριση εθισμού ή τη νομιμοποίηση εσόδων – το GREF παραμένει η μοναδική πλατφόρμα που μπορεί να οδηγήσει σε συντονισμένες παρεμβάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαστε μια χώρα με μεσαίο μέγεθος στην ΕΕ, αλλά με έντονο ενδιαφέρον για ζητήματα όπως ο παράνομος τζόγος. Πρέπει να ενισχύσουμε την πίεση προς ευρωπαϊκές αρχές και πλατφόρμες για συντονισμένη δράση», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΕΕΠ.
Ο κοινός εχθρός: Παράνομα δίκτυα, διεθνή συμφέροντα
Κεντρικό θέμα του συνεδρίου φέτος ήταν η αντιμετώπιση του παράνομου διαδικτυακού τζόγου. Οι ρυθμιστικές αρχές συμφώνησαν πως δεν πρόκειται πλέον για εθνικό πρόβλημα, αλλά για ένα σύνθετο διακρατικό φαινόμενο, με τεράστια οικονομικά μεγέθη και ισχυρή τεχνολογική υποδομή, που επιβιώνει λόγω των κενών στη συνεργασία.
«Το πρόβλημα είναι διεθνές και δεν μπορεί να λυθεί με εθνικές πολιτικές. Χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση, που θα οδηγήσει σε θεσμική πίεση προς τις παγκόσμιες πλατφόρμες και θα μπλοκάρει τις ροές χρήματος που τις τροφοδοτούν», σημείωσε ο κ. Ντζανάτος.
Η GREF είναι ο μόνος θεσμός που μπορεί να υποβάλει συνολική πρόταση στην Ε.Ε. για ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης του παράνομου τζόγου – με παρεμβάσεις στις τεχνολογικές πλατφόρμες, στις διαφημιστικές πρακτικές και στους διακρατικούς μηχανισμούς πληρωμών.
Η ΕΕΕΠ «κατακτά» το GREF – Οργανωτικά και θεσμικά
Η ελληνική αποστολή πέτυχε να συνδυάσει υποδειγματική διοργάνωση, ουσιαστική στρατηγική δικτύωσης και θεσμική αναβάθμιση. Πέρα από την εξαιρετική φιλοξενία και τη θετική εικόνα που έδωσε για τη χώρα μας, η ΕΕΕΠ:
• Αναδείχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της GREF για πρώτη φορά.
• Ενίσχυσε τη συμμετοχή της στα θεματικά Working Groups.
• Πρόβαλε το έργο της σε ζητήματα πρόληψης εθισμού, ερευνών και τεχνολογικής καινοτομίας.
• Ανέδειξε την Ελλάδα ως hub για υπεύθυνη ρύθμιση και καινοτομία.
«Η Ελλάδα δεν είναι πια στην περιφέρεια των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Έχουμε φωνή, έχουμε τεχνογνωσία, έχουμε πρωτοβουλίες», δήλωσε στέλεχος της ΕΕΕΠ με αφορμή την εκλογή στο Δ.Σ. του GREF.
Η στρατηγική της εξωστρέφειας και το επόμενο βήμα
Η ΕΕΕΠ έχει εντάξει στον στρατηγικό της σχεδιασμό τη διεθνή παρουσία ως εργαλείο πολιτικής και προστασίας της αγοράς. Σε συνδυασμό με την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με ευρωπαϊκούς και ελληνικούς φορείς (όπως ο ΟΔΙΠΥ, το ΕΚΚΟΜΕΔ και η Αρχή Καζίνο Κύπρου), οικοδομεί μια νέα θεσμική ταυτότητα, που βασίζεται στην αξιοπιστία, τη γνώση και τον διακρατικό συντονισμό.
«Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε διεθνή προβλήματα, είναι μέσα από διεθνή εργαλεία. Η ΕΕΕΠ έχει επιλέξει να γίνει μέρος της λύσης – όχι να περιμένει λύσεις απ’ έξω», καταλήγει ο Πρόεδρος της Επιτροπής.