Κλιματική κρίση: Έως και 3% η ζημιά στην παγκόσμια ανάπτυξη την επόμενη πενταετία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κλιματική κρίση: Έως και 3% η ζημιά στην παγκόσμια ανάπτυξη την επόμενη πενταετία
Οι κλιματικές καταστροφές θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έως και 3% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι κλιματικές καταστροφές θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έως και 3% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά η ζημιά μπορεί να περιοριστεί εάν οι κυβερνήσεις συνεχίσουν τις προσπάθειες για την προώθηση μιας πράσινης μετάβασης, σύμφωνα με νέα ανάλυση από το Δίκτυο Κεντρικών Τραπεζών και Εποπτικών Αρχών για ένα Πράσινο Χρηματοοικονομικό Σύστημα (NGFS).

Το προβλεπόμενο χτύπημα στην οικονομική ανάπτυξη αποτελεί μέρος των νέων βραχυπρόθεσμων σεναρίων για το κλίμα που δημοσιεύονται από το NGFS για να βοηθήσουν τις ρυθμιστικές αρχές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αξιολογήσουν τις πιθανές επιπτώσεις των κλιματικών πολιτικών και της κλιματικής αλλαγής στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

"Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια μακρινή απειλή, είναι μια τρέχουσα πραγματικότητα που αναδιαμορφώνει τις οικονομίες και τα χρηματοπιστωτικά μας συστήματα. Η κατανόηση του άμεσου αντίκτυπου των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα έχει καταστεί επείγουσα ανάγκη για τις κεντρικές τράπεζες και άλλους χρηματοοικονομικούς παράγοντες", έγραψαν η πρόεδρος του NGFS Sabine Mauderer και ο Livio Stracca, ο οποίος ηγείται της μελέτης.

Η νέα ανάλυση παρέχει τέσσερα σενάρια: δύο που εστιάζουν στους κινδύνους μετάβασης είτε από την ομαλή είτε από ξαφνική εισαγωγή πράσινων πολιτικών, ένα που εστιάζει στους φυσικούς κινδύνους ακραίων καιρικών φαινομένων σε συνδυασμό με τη στασιμότητα της πολιτικής και ένα τέταρτο – το πιο σοβαρό – που συνδυάζει φυσικούς κινδύνους και κινδύνους μετάβασης.

«Τα φυσικά σενάρια οδηγούν σε μεγαλύτερες απώλειες», δήλωσε στο Green Central Banking ο κ. Stracca, ο οποίος είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόσθεσε ότι οι σοβαρές ξηρασίες στην Αφρική θα μπορούσαν να πλήξουν την ανάπτυξη της ηπείρου έως και 13%. «Ο πληθωρισμός είναι πιο σημαντικός στο σενάριο της μετάβασης, καθώς μια απότομη μετάβαση οδηγεί σε υψηλότερες τιμές του άνθρακα», υπογράμμισε σχετικά.

Το πιο σοβαρό σενάριο προβλέπει συχνές μετεωρολογικές κρίσεις, παράλληλα με διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας στις πρώτες ύλες που απαιτούνται για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να καταγράψει πλήγμα έως και 2,8% το 2028, το οποίο παραμένει και στο μέλλον, παράλληλα με μια μόνιμη αύξηση του ποσοστού ανεργίας έως και 1,7%.

Τα βραχυπρόθεσμα σενάρια προορίζονται να συμπληρώσουν τα μακροπρόθεσμα σενάρια του NGFS για το κλίμα, που δημοσιεύθηκαν πέρυσι, τα οποία παρουσιάζουν μια ζοφερή εικόνα των πιθανών απωλειών του παγκόσμιου ΑΕΠ, οι οποίες θα μπορούσαν να φτάσουν το 30% έως το 2100 σύμφωνα με τις τρέχουσες πολιτικές.

Σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο βραχυπρόθεσμο σενάριο, προβλέπεται μικρός αντίκτυπος στην ανάπτυξη και την απασχόληση καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο τηρούν τις δεσμεύσεις τους να μειώσουν τις εκπομπές αυξάνοντας σταδιακά τους φόρους άνθρακα και επανεπενδύοντας τα έσοδα σε πράσινες τεχνολογίες.

Κανένας λόγος για εφησυχασμό

Το σενάριο ξαφνικής μετάβασης του NGFS έχει τον μεγαλύτερο πληθωριστικό αντίκτυπο λόγω της απότομης αύξησης της σκιώδους τιμής του άνθρακα. Προβλέπουν ότι οι πλημμύρες αυξάνουν τους οικονομικούς κινδύνους περισσότερο για τους τομείς των μεταφορών, της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και των καταναλωτικών αγαθών παρά οι ξηρασίες, που πλήττουν τη γεωργία.

Εν τω μεταξύ, τα σενάρια μετάβασης περιλαμβάνουν επίσης τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο που δημιουργεί ο τομέας του άνθρακα, ο οποίος τείνει να μετατραπεί σε λανθάνον περιουσιακό στοιχείο.

Από την άλλη, ο κ. Stracca είπε ότι το NGFS δεν μπορεί να μιλήσει για την ευρωστία του χρηματοπιστωτικού τομέα με βάση τα σενάρια, καθώς δεν αποτελούν τεστ αντοχής, αλλά η αίσθηση του είναι ότι ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ δεν κινδυνεύει άμεσα.

«Δεν θα πίστευα ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ευρώπη βρίσκεται σε εξαιρετικά κίνδυνο τα επόμενα χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε εντελώς», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το NGFS, ένας παγκόσμιος όμιλος 143 κεντρικών τραπεζών που ιδρύθηκε το 2017 στο Παρίσι, έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να συνεργάζεται για να βοηθήσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα να μετριάσει τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και να υποστηρίξει τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία, ακόμη και μετά την αποχώρηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κλιματική αλλαγή: Η βόρεια Ευρώπη πλήττεται από πρωτοφανή ξηρασία

Κεφαλογιάννης: Το καλοκαίρι προμηνύεται δύσκολο – Η κλιματική κρίση ακυρώνει τα καλά σενάρια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider